10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

“Boja za trag vječnosti“

Ibrahim-Kurpejovic

Izložba akademskog slikara Ibrahima Kurpejovića „Boja za trag vječnosti“ biće posthumno otvorena u ponedjeljak, 17. oktobra u 19 sati u Muzeju i galeriji Tivat.

Ibrahim Kurpejović (1960 -2022), rođen je u Sređanima kod Rožaja. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu u klasi profesora Salima Obralića 1985. godine, a master studije na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru na kojem je bio i doktorand.

Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987. i Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika od 2003. godine. Jedan je od inicijatora formiranja Likovnog kluba “Kula” u Rožajama 1989. godine, čiji je bio i predsjednik. Inicijator je i organizovanja Septembarskog likovnog salona, koji je priređen 18 puta.

Autor je velikog broja samostalnih izložbi, kao i učesnik kolektivnih predstavljanja na više od 120 izložbi. Učestvovao je na više međunarodnih slikarskih kolonija, a takođe je jedan od osnivača Likovnog kluba „Kula“ 1989. godine. Dobitnik je prve nagrade na 16. konkursu stvaralaštva mladih Novi grad – Sarajevo 1985. godine i druge nagrade za idejno rješenje amblema i grba grada Rožaja.

Ibrahim Kurpejović je živio i stvarao u Rožajama.

Mr Lucija Đurašković  zapisala je u uvodnom tekstu kataloga koji prati izložbu: „Od samih umjetničkih početaka opredjeljen za apstrakciju, najčešće geometrijsku, u kojoj se samo djelimično koristi postkubističkim iskustvom, Kurpejović naročito akcentuje istraživanje boje, njen koloristički fenomen po sebi, njena simbolička ili asocijativna značenja, odnose u kompozicijskom sklopu, kao i njen zvuk kroz različite tonske efekte kojim uspijeva da na rijetko istančan i suptilan način izrazi simbiotičke efekte prirode koja ga okružuje sa onim što osjeća u nepreglednoj dubini svoje duše (“Negdje u meni – akordi”). Zato je i sam često isticao zastupajući tezu da se u bojama nalazi zvučna energija koja treba biti naglašena da bi se kroz tonalne koloristične zapise na najbolji način reprezentovali pejsažni motivi zavičaja (Crna Gora, Sandžak). Ti zvučni ritmovi zavičaja, bliski muzički ponovljenoj partituri ili rukopisu sa zgusnutom strukturom pejzažnih isječaka, asocijativno i znakovno nas uvode u nove tajanstvene prostore, neponovljive prostore samosvojnog i unikatnog svijeta slike.“

Posjetioce će pozdraviti direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić, a izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti, mr Lucija Đurašković.

Najčitanije