16 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka u srcu, “Bokeljka” na Fiumanci

Proteklog vikenda jedrena je 19. Fiumanka, prestižna regata na kojoj je učestvovalo dvijesto brodova, regata koja je drukčija, posebna, riječka…. prizor koji mi Riječani i naši gosti čekamo čitavu godinu. Samo tada more ispred Rijeke postaje plava pozornica na kojoj stotine jedara tačno u podne započne svoj ples, kraseći vizuru našeg grada. Ne kaže se uzalud – stavi prst u more i povezan si s čitavim svijetom, a naš „prst u moru“ je naša regata koja u Rijeku privlači brojne zaljubljenike u plovidbu, vođene istim ciljem – dignuti jedra i predati se moru i vjetru. I Rijeka tada postaje grad koji živi s morem i uz more, koji diše, smije se, pjeva, pleše…jedri. U pravom smislu teče, pun života, poručili su organizatori regate.

I Boka  je bila na Fiumanci. Kako?

Naime, na regati je pod startnim brojem 45 sudjelovala i jedrilica „Bokeljka“  oznaka  (CRO6047). Vlasnik „Bokeljke“ je naš sugrađanin Niko Vuksanović rodom iz Tivta  koji sa porodicoma živi u Rijeci, koji u srcu nosi svoju Boku Kotorsku. Zato je svoju sportsku jedrilicu marke  J92S i nazvao „Bokeljka“  sa kojom se takmiči na svim regatama u Sjevernom Jadranu.

“Bokeljka” je na regati ostvarila drugo mjesto u klasi pet a pored skipera Nika posadu su sačinjavali supruga Petra, sin Marko i Rino Tripović.

Niko je ponikao u čuvenoj jedriličarskoj školi Jedriličarskog kluba „Delfin“ iz Tivta tako da je na ovoj Fiumaci sudjelovao noseći simbole ovog kluba.

Kako nam je za Boka News  kazao Niko nastojat će da Bokeljka dojedri i do Boke Kotorske tokom ljeto, kako bi sudjelovala na našoj  najvećoj bokeljskoj regati Fašinada cup 2018.

Najčitanije