25 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica će biti upisana na listu UNESCO-a

Bokeljska mornarica foto Boka News

Danas je stigla izvanredna vijest koja se tiče kanidiature Bokeljske mornarice Kotor  za upis na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne bašitine UNESCO-a. Evaluaciono tijelo, tim stučnjaka koji ocijenjuje nominacione dosje pojedinih kandidtata, je pozitivno ocijenilo dosje Mornarice i preporučilo je UNESCO-u za upis na Listu.

Bokeljska mornarica Kotor, najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, osnovna prema tradiciji 809 godine, ima veoma bogatu kulturnu baštinu koja je stvarana tokom vjekova i 2013. g. proglašena  je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore. Nominacioni dosje, čija je izrada počela početkom 2017. bio je predan UNESCO-u 31. marta 2018. Kandidatura je bila znatno složenija i duže je trajala nego što se očekivalo a izazvala je i osporavanja iz Hrvatske i od nekih hrvatskih institucija u Crnoj Gori. Evaluaciono tijelo je tada ocijenilo da je Mornarica validan kandidat ali da Nominacioni dosje treba dopuniti dodatnim objašnjenjima i informacijama, što je bila odluka UNESCO-a na konfernciji Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu u Bogoti  decembra 2019.godine. Slijedeći sugestije strunjaka stručni tim Ministarstva kulture zajedno sa predstavnicima Mornarice je izvršio dopune i izmjene Nominacionog dosjea koji je predan UNESCO-u 31. marta 2020.

Bokeljska mornarica – kolo foto Boka News

Na Konferenciji Komitieta za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a početkom decembra u Parizu  Mornarica će biti proglašena dobrom čovječanstva, prvim takve vrste iz Crne Gore.

Na taj način su dugogodišnji napori Mornarice i njenog rukovodstva, stručnog tima Ministarstva kulture i brojnih osoba i instuticija koji su podržavali tu kandidtauru krunisani velikim uspjehom. Kotorska opština tako postaje, imajući vidu njen prostor i broj stanovnika, opština sa najviše dobara na listi UNESCO-a, 1979. Kotor sa okolinom je proglašen  kulturnim i ambijentalnim dobrom čovječanstva, 2017.  su kotorska utvrđenja proglašena kulturnim naslijeđem čovečanstva i najzad će i Bokeljska mornarcia biti proglašena svjetskim nematerijalnim kulturnim dobrom.

Najčitanije