17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica Kotor gostovala u Piranu i Trstu

Nakon više godina od svog posljednjeg gostovanja u inostranstvu, Bokeljska mornarica Kotor je krajem prošle sedmice gostovala u Piranu i Trstu. Organizator putovanja bila je Zajednica Italijana Crne Gore, koja njeguje bliske veze za italijanskom regijom Friuli Venezia Giulia, kao i sa Talianskom zajednicom „Giuseppe Tartini“ iz Pirana.

Još krajem avgusta o. g. Bokeljska mornarica dobila je poziv da učestvuje na jubilarnoj 50-oj Barkolani, najvećoj jedriličarskoj regati u svijetu, koja se tradicionalno svake godine održava u Trstu.

Bokeljska mornarica u Piranu i Trstu

U četvrtak popodne mornari i rukovodstvo Bokeljske mornarice, zajedno sa folklornom grupom i članovima Gradske muzike Kotor otputovali su iz Kotora autobusom, prvo za Piran, a potom za Trst.

U Piranu su srdačno dočekani od strane predstavnika lokalne vlasti i tamošnje Talijanske zajednice. Druženje u Piranu proteklo je u veoma ugodnoj atmosferi, a folklorna grupa Mornarice izvela je na Tartinijevom trgu splet igara i plesova iz Boke Kotorske.

Bokeljska mornarica u Piranu i Trstu

Ipak, glavni događaj bilo je prisustvo na Barkolani u Trstu. U subotu, 13. oktobra, Glavni odred Mornarice, praćen zvucima Gradske muzike Kotor, prodefilovao je ulicama Trsta, a u 11 sati postrojio se na glavnom gradskom trgu Piazza Unità d’Italia, gdje je admiral Antun Sbutega nakon predaje raporta od strane komandira odreda prvog majora Gracije Abovića izvršio smotru. Mornari su zatim otplesali tradicionalno kolo, koje su mnogobrojni gledaoci okupljeni na trgu ispratili burnim aplauzom. Potom je Glavni odred ponovo postrojen i uz pratnju Gradske muzike nastavio da defiluje sa razvijenim zastavama Crne Gore i Mornarice ulicom uz obalu, pozdravljen od brojnih građana i turista. U sjedištu Barcolane, gdje je priređeno čašćenje, Mornaricu je pozdravio predsjednik Barcolane i izmijenjeni su prigodni pokloni. Rukovodstvo Mornarice je takođe imalo susret sa rukovodstvom Nautičke akademije (Accademia nautica) iz Trsta. Na povratku odred je ponovo prodefilovao ulicama i trgovima Trsta, koji su zahvaljujući Barcolani i lijepom vremenu bili puni ljudi. Time je Mornarica na najbolji način demonstrirala svoju viševjekovnu tradiciju najstarije organizacije pomoraca, ali i zajednički duh koji povezuje zemlje na obalama Jadranskog mora.

Po povratku iz Trsta u Piran, gdje su noćili, učesnici ovog nadasve interesantnog izleta, obogaćeni brojnim utiscima i novim poznanstvima, vratili su se u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kotor, sopštili su nam iz Bokeljske mornarice Kotor.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije