7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica Kotor objedinila svoje ogranke iz Splita, Rijeke, Pule, Zagreba i domaće iz Tivta i Herceg Novog

Održavanjem svečane akademijeu  Crkvi sv. Duha i potpisivanjem Sporazuma o saradnji Bokeljske mornarice Kotor sa podružnicama Tivat i Herceg Novi i sa hrvatskim bratovštinama Bokeljske mornarice 809 iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba, nakon 78 godina 13. januar ponovo dobija značaj koji, kao važan istorijski datum i zaslužuje u novijoj istoriji Bokeljske mornarice. To je dan, kada su, po predanju, u Kotor iz Male Azije pristigle mošti Sv. Tripuna, zaštitnika Grada.

-Osobito nam je zadovoljstvo biti danas u Kotoru danas, 13. siječnja, na Dan Karika, kada se prenose moći Sv. Tripuna. U gradu smo, na mjestu koje je izvorište ove tradicije, koja je neraskidivo povezana s Katoličkom crkvom i koju su naši preci prenijeli u Republiku Hrvatsku, gdje se zadržala više od 150 godina.

Ova akademija je posebno svečana za nas sve zajedno, jer je potpisan Sporazum o suradnji između hrvatskih bratovština Bokeljske mornarice i kotorskih podružnica. Okrenuli smo novi list u povijesti ove 12-vjekovne tradicije. Pun sam emocija, dužni smo zajedno čuvati, njegovati, prenijeti ovu tradiciju koja je prepoznata i kao važna za Svjetsku baštinu.  Vjerujem da ćemo ubuduće u što više trenutaka koji nam dopuštaju, s obzirom i na naše proslave u Republici Hrvatskoj i ovdje, biti zajedno potopra jedni drugima i čuvati bit ove tradicije, a to je proslava Tripundanskih svečanosti, da ćemo svjedočiti  o slavnoj prošlosti Bokeljske mornarice. Važno je da zajedno ustrajemo u očuvanju ove tradicije, da budemo tu na ponos naših predaka i naših potomaka, kazao je za Boka News Luka Perković, predstavnik Splitske bratovštine Bokeljske mornarice. Pored njega, Sporazum o saradnji sa kotorskom matičnom organizacijom i sa njenim podružnicama u Tivtu i Herceg Novom, kao i Protokol o nastupima, potpisali su Mladen Schubert, predstavnik bratovštine u Rijeci, Vladimir Vanja Pasković iz Pule i Timor Šatara, predsjednik bratovštine Bokeljske mornarice 809 u Zagrebu.

Izlaganje Slavka Dabinovića

Razmatrajući status Bokeljske mornarice u kontekstu značaja 13. januara i Tripundanskih svečanosti, a Denis Vukašinović, predsjednik Bokeljske mornarice  Kotor ističe da je ovo ključni datum u povjesti Kotora i Boke, označavajući dolazak moći Sv. Tripuna i utemeljenje njegove zaštitničke uloge Grada. Naglasio je da su kroz vjekove građani Kotora, crkovne i svjetovne vlasti uz Bratovštinu kotorskih mornara, te u XIX stoljeću, promjenom naziva (Bokeljska mornarica), svečano obilježavali ovaj datum, zajedno sa 3. februarom, Danom mučeništva Sv. Tripuna, kao svoje najvažnije blagdane i svečanosti. Osvrnuo se na brojne zapise istoričara poput Miloša Miloševića, Antuna Dabinovića, Slavka Mijuškovića, Antuna Sbutege i drugih, koji zaključuju da je Mornarica zasigurnona ovom prostoru bila prisutna i prije 809.  godine.

Vukašinović se osvrnuo na istorijski period nastanka Bratovštine, istakao njene privilegije u doba Mletačke republike, promjene nastale tokom austrijske vladavine i privremene ruske vlasti u Boki, kada je dekretom ruskog cara 1811. godine Bratovština bokeljskih mornara bila ugašena, te potsjetio na održavanje tradicije i u vrijeme privremene uprave dviju vlada – Boke i Crne Gore (1813/14. godine). Tokom Druge austrijske vladavine Mornarica se formalno obnavlja, zatim je ukidaju, pa opet obnavljaju donošenjem novog Statuta 1859. godine, kada ona gubi vojnu ulogu i funkcioniše kao memorijalna organizacija pod imenom „Plemenito tijelo Bokeljske mornarice“.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji

-13. januar je svakako u fokusu, jer brojni dokumenti potvrđuju održavanje Skupštine Bokeljske mornarice na pomenuti dan i trajali su do 1946. godine. Pored izbora Malog admirala, danas nakon 78 godina, privrženi osnovnim načelima i tradiciji, novoizabrano rukovodstvo Bokeljske mornarice Kotor dodatno revitalizuje značaj 13. januara time što vrši izbor časnika i dočasnika Bokeljske mornarice, što do sada nije bio slučaj. Pridajući značaj 13. januaru, najznačajnijem danu za Bokeljsku mornaricu, odlučilo smo se da baš na ovaj dan sa podružnicama Tivat i Herceg Novi potpišemo Sporazum o saradnji, te da nakon toga svi zajedno potpišemo Sporazum o saradnji sa hrvatskim bratovštinama Bokeljske mornarice 809 iz Splita, Rijeke, Pule i Zagreba, koje su do raspada države SFRJ takođe bile podružnice. Ovo je važan istorijski dan za Mornaricu, čestitam svim predsjednicima podružnica i bratovština na postignutom uspjehu, te se nadam da ćemo ubuduće graditi knstruktivnu, stabilnu i plodonosnu saradnju, gdje će nam jedini interes biti očuvanje tradicije Bokeljske mornarice i napredak u radu naših organizacija.

Mali admiral recitovao Ode

U proteklom periodu Bokeljska mornarica je održavala svečanu akademinju 25. juna, dan uoči Dana Bokeljske mornarice (26. jun), ali je Skupština Mornarice u septembru prošle godine donijela odluku o održavanju svečane akademije 13.januara.

Stara slava ovoga datuma vraćena je nakon 1215 godina od donošenja moći Sv. Tripuna u Kotor i nakon 561 godine od donošenja prvog Statuta Bratovštine Bokeljskih mornara (1463. godine), uz  Himnu i Kolo Bokeljske mornarice, koje je pod upravom dirigentkinje Anđele Homen, horski izveo Zbor Svetoga Tripuna. Mali admiral Josip Vukašinović odrecitovao je „Odu“ koju je 1924. godine spjevao Krsto Marković, član BM. Knjižničar Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, Slavko Dabinović izložio je istorijski osvrt pod naslovom „Vojna uloga Bokeljkske mornarice tokom povijesti“, koji je muzikom „začinila“ pijanistkinja Vladana Kostić.

Zbor Sv. Tripuna

Zahvalnost pojedincima i zajednici

 Predsjednik Denis Vukašinović uručio je povelje – zahvalnice: počasnom kapetanu Srećku Pilastru, dugogodišnjem sekretaru Antonu Vukićeviću, jednom od najboljih kolovođa Zlatku Mračeviću, Vladimiru Jokiću, predsjedniku Opštine (Nebojši Ševaljeviću, potpredsjedniku), Maji Mršulji ispred Skupštine Opštine, don Robertu Tonsatiju ispred Kotorske Biskupije, Jovanu Ristiću ispred Turističke organizacije, Ljubu Radoviću, predstavniku Luke Kotor, te Jošku Katelanu, arhivisti Državnog arhiva Kotora.

/M.D.P./

Najčitanije