23.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, digitalne tehnologije, istorije i knjiga za djecu.

Vjerovatno nijedna knjiga u XX vijeku nije podstakla toliko polemika  i pokazala toliko različitij lica kao Knjiga nespokoja Fernanda Pesoe. Zbog svoje fragmentarnosti ovo djelo se neprestano slaže i preslaže, pokazujući uvijek neku drugu dušu, a zanimljivo je da se to događa upravo sa knjigom autora toliko želio da se približi sveopštoj različitosti Kosmosa. Pesoa je ovu knjigu koncipirao kao svoje životno djelo. Ona se, kako je sam autor tvrdio, usmjerava na autobiografiju bez činjenica, na društveni život modernog razlučenog subjekta koji zbog svoje univerzalnosti iskustva može biti i svačiji i ničiji. Izdavač je Dereta.

Nastanak još jednog holivudskog remek-dela proslavljenog glumca Tom Henksa roman je o snimanju višemilionskog superherojskog akcionog filma sa velikim zvijezdama i stripovima koji su ga inspirisali. Komično, dirljivo i inspirativno napisana knjiga koja nam istovremno govori o promjenama u Americi i američkoj kulturi od Drugog svjetskog rata do današnjih dana. Po povratku iz rata 1947. godine umorni vojnik upoznaje svog 5-godišnjeg nećaka. Godine 1970, taj isti nećak crta andergroud stripove. Dugo godina nakon toga te stripove će otkriti komercijalno uspješan režiser i ideja za film je rođena. Izdavač je Laguna.

Knjiga Veličanstveni Poskokovi Ante Tomića nije nastavak Čuda iz Poskokove Drage, kako se na prvi pogled čini, ali Poskokovi su ponovo glavni junaci priče, i to onaj dio familije koji se davno odselio u Zagreb. Ante Tomić filmski razvija priču o bogatim ali zlim muškarcima koji su moćnici i koji ne prezaju ni od čega da ostvare snove o apsolutnoj moći. U svom stilu, precizno i cinično i skidajući sloj po sloj on otkriva prozaične, mizerne živote novokomponovanih džet-set ekipa, a u stvari, najobičnijih provincijalaca i mediokriteta kamufliranim trenutnom slavom i osjećajem nadmoći. Izdavač je Rende.

Zbornik radova Miloša Miloševića knjiga je kojom se obilježava 10-godišnjica od smrti uglednog istoričara, naučnog i kulturnog radnika Miloša Miloševića. U ovom zborniku čitamo o prilozima za monografiju Vicka Bujovića, o prilozima trgovačkim vezama bokeljskih pomoraca sa mletačkim tržištem, o razvoju pomorstva Dobrote i Ljute s početka 18. vijeka, o nosiocima privrede Perasta, Dobrote i Kotora u 18. vijeku, o pomorskoj privredi Stoliva, o bratovštini Sv. Duha u Kotoru, i mnogo toga još.

Digitalni rubikon Olivera Subotića knjiga je koja na pregledan i svima razumljiv način opisuje nastanak, razvoj i opasnosti vještačke inteligencije. Autor ističe da nije glavni problem na koji ćemo način u tehničkom smislu izvesti opservaciju vještačke inteligencije, koliko pitanje da li smo uopšte spremni da nešto konkretno uradimo na tom polju. Osnovna nedoumica nije, dakle, u kojoj mjeri je čovjek sposoban da uoči razmjere ovih tendencija već da li je spreman da učini napor kako bi ih oblikovao. Veliko je pitanje da li savremeni čovjek ima odlučnosti da pobijedi u onome što ga neminovno očekuje. Izdavač je Biblio.

Grci – Celokupna istorija je sjajno djelo višedecenijskog istraživanja istoričara R. Bitona. Nastankom Atine i Sparte položen je temelj onoga što danas zovemo naukom, umjetnošću, politikom i pravom. Istorija duža od tri milenijuma prati Mikenjane bronzanog doba, koji su gradili moćne tvrđave kod kuće i razgranate trgovinske puteve u inostranstvu, zatim osnivanja grčkih polisa, dramatična evroazijska osvajanja Aleksandra Velikog i pobožne Vizantince, sve do današnje grčke dijaspore koja cvjeta na pet kontinenata. Izdavač je Laguna.

Magični svet dečjeg šaha Branislava Francuskog, Milutina Matijaševića i Irene Dubak knjiga je čiji sam naslov govori o dvije najveće ljubavi autora, ljubavi prema djeci i prema šahu. Ulazeći u najsitnije metodološke detalje i bazirajući je na ličnom iskustvu sa predškolcima, autori stalno podsjećaju na razumijevanje, strpljenje i sistematičnost. Pred nama je dragocjen priručnik koja nudi pedagoško znanje, praktično iskustvo i vještinu obučavanja. Izdavač je Čigoja.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije