20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Korčula dobila novi pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci

Vela Luka – terminal – foto Hina

U Veloj Luci na Korčuli u petak je otvoren pomorsko-putnički terminal vrijedan 14,8 milijuna eura, u sklopu kojeg je uređeno 515 metara obalne trase i izgrađena četiri nova trajektna veza.

Terminal je izgrađen na području bivše tvornice Jadranka i omogućuje privez većim brodovima te zadovoljava potrebe povećanog prometa. Radovi su obuhvaćali premještanje luke iz centra Vela Luke u novi pomorsko-putnički terminal s ciljem povećanja kapaciteta i smanjenja zakrčenosti luke.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je projekt izgradnje terminala dio velikog ciklusa ulaganja u lučku infrastrukturu diljem Jadrana, gdje je do danas ugovoreno ukupno 25 projekata sufinanciranih europskim sredstvima. U sklopu terminala su izgrađena četiri trajektna veza, jedan 150 metara, dva od 70 metara s rampama i jedan od 40 metara. Putnicima je na raspolaganju čekalište za ukrcaj osobnih vozila, ukupno za njih 350, stajalište za tri autobusa i četiri taksi vozila, kao i parking za 20 osobnih vozila. Pristanište je sa 10,2 milijuna eura sufinancirano bespovratnim sredstvima EU.

Vela Luka – terminal – foto Hina

“Ovo je veliki dan ne samo za Velu Luku već i za Korčulu i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju. To je jedan od najvećih projekata koji je obilježio proteklu financijsku perspektivu. Osim ovoga terminala, za dva mjeseca dolazi i novi brod koji će se zvati Vela Luka. Puno je duži i sigurniji od postojeće Korčule, a prometovat će prema Splitu. Mi paralelno uz izgradnju infrastrukture idemo i u modernizaciju flote. Raspisali smo i natječaj za gradnju autoceste od Ploča do Dubrovnika, a uskoro nas očekuje i gradnja brze ceste tako da nastavljamo sa snažnim ulaganjima na jugu Hrvatske”, kazao je ministar Butković, najavivši ulaganja i u luku Perna i obilaznicu Orebić.

Upitan da komentira informaciju po kojoj su Rumunji zainteresirani za brodogradilišta 3. Maj i Uljanik, Butković je odgovorio da se Vlada opredijelila da brodogradnja u Rijeci i Puli opstane. Dodao je da je situacija u 3. Maju puno stabilnija, dok je u Uljaniku situacija složenija.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić prisjetio se kako su još prije 18 godina krenuli s realizacijom tog projekta, te kazao da otvaranjem tog terminala ne prestaje ulaganje, jer je u visokoj fazi realizacija na istočnom dijelu otoka, na lokaciji Polačište još jedne luke. Kazao je da im je u novoj omotnici osigurano 25 milijardi eura od čega će veliki dio novca ići u prometnu infrastrukturu.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je rekao da je novootvoreni terminal samo jedan od projekata povezivanja te županije s obzirom da ne rade samo cestovno povezivanje već i povezivanje otoka. Naglasio je da su do sada završili projekt Donje Čelo na Koločepu, Trpanj, Drače, Dubu Pelješku te Dominče, a sada su još u realizaciji, odnosno pri kraju Cavtat, Ubli i Polačište.

“Pred nama su još preostale dvije luke i to Perna i Prigradica, čime ćemo zaokružiti te projekte na našim otocima. A što se cesta tiče, ide obilaznica Orebića, nastavak gradnje autoceste i još dosta toga. Želimo povezati našu županiju i građanima osigurati život, gospodarstvu funkcioniranje, a turistima da mogu brzo stići na sva odredišta”, poručio je Dobroslavić.

Nakon svečanosti otvaranja, na novootvoreni terminal je kao prvi trajekt uplovio Petar Hektorović.

Izvor:Hina

Najčitanije