13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica Kotor uputila pismo zahvale ministarki Bratić

Bokeljska mornarica- foto Miro Marušić

Bokeljska mornarica Kotor uputila je pismo zahvalnosti Ministarki prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore prof. dr Vesni Bratić, koja je pokazala veliko interesovanje za Mornaricu, obećala punu podršku nominaciji, kao i finansijsku podršku, u okviru mogućnosti, prije svega za restauraciju Doma Mornarice.

„Ubrzo ste to potvrdili i potpisivanjem ugovora o finansiranju restauracije Doma Mornarice, koji predviđa finansijsku pomoć od 9.800 eura, na čemu smo Vam izuzetno zahvalni. Projekat restauracije je već napravljen i uskoro ćemo izabrati izvođača, te će projekat biti realizovan u predviđenom roku i sredstva namjenski iskorištena, o čemu ćemo podnijeti izvještaj Ministarstvu. Izuzetno smo  zadovoljni što su od strane Ministarstva prepoznati značaj i vrijednosti Bokeljske mornarice za kulturu Crne Gore i uvjereni smo da će se naša  saradnja uspješno nastaviti“ – kaže se u pismu zahvale Bokeljske mornarice.

Podjetimo, ministarka Bratić sa saradnicima i predsjednikom Opštine Kotor, Vladimirom Jokićem, posjetila je Dom Bokeljske mornarice u Kotoru 9. februara 2021.

Tom prilikom rukovodstvo Bokeljske mornarice Kotor goste je upoznalo sa velikim kulturnim i društvenim nasljeđem Mornarice, poslije Crkve najstarije postojeće institucije u Crnoj Gori i najstarije postojeće pomorske organizacije na svijetu.

“Informisali smo i o brojnim aktivnostima u toku, uprkos pandemiji, posebno o nominaciji Mornarice za upis na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, prvoj takve vrste od strane Crne Gore. U pripremi je i izdavanje zbornika „Bokeljska mornarica u arhivskim dokumentima“, i knjige „Bokeljska mornarica 809-2019“ što će biti značajan doprinos istoriografiji“ – kaže se u pismu koje potpisuje Antun Sbutega, Admiral Bokeljske mornarice.

Najčitanije