17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeške palamide

Nedjelja, slobodan dan, sjedim doma i razmišljam da li izaći na more u potrazi za palamidama. Dan prije pripremljena oprema, vezan novi predvez, odabrane varke i sve stoji spremno za pokret.

Dvije ure popodne, zvoni telefon. Poziv od prijatelja koji me obavještava da more doslovno vri od palamida. Momentalno se uzima štap, torbica sa varkama, ključevi od auta i gas do barke.

I samo što sam stigao do barke, odmah primjećujem kač na more. Uskačem u barku, pripremam štap, kačim varku, palim motor i gas. Dolazim do kača i pun nade zabacujem. Prvi zabačaj ništa… Bacam opet ali ovoga puta bez udara. Već se u meni budi sumnja da ne rade. Potonule su, nema ih na površini više.

Stojim u barci, motor radi, kad na nekih stotinjak metara opet kač! Gasss!!! Približavam se kaču, bacam varku, i samo što je pala na površinu mora trasss!!! Na udici je palamida i borba počinje. Pokušavam da je što prije ubacim u barku. Oprema je jaka dosta, namijenjena i većoj ribi tako da je u kratkom vremenu dovodim do barke i ubacujem pod noge. Odmah bacam nazad i situacija se ponavlja. Čim je varalica dotakla površinu odma novi udarac. Oduševljen sam. U kratkom roku je i druga bila u barci.

Palamide Boke

Odlično, kažem sebi, dobro rade. Poslije nekih sat i pol vremena u barci sam imao osam lijepih palamida. Guštao lijepo, napunio dobro baterije i samo ih gledam kako će završiti na gradele.

Od varalica sam koristio Jack Fin Pelagus 90 i Molix Jig.  Štap je Shimanov, inače napravljen za poppere i stickove, ali mi se jako dobro pokazao za ovu vrstu spinninga. Dužina mu je 2,44 metra,a  gramaža 25-80 grama. Upario sam ga sa Shimanovom SW mašinom u veličini 5000 na koju sam namotao konac debljine 0,20 milimetar, osmonitni od Daiwe s predvezom od  FC Seaguara promjera 0,405 milimetara.

Boško Petković

Potrefilo se da su toga dana palamide odlično radile jer su se hranile pretežno inćunom i sitnom rengom. Ponekad se dogodi da možemo satima bacati u kač bez uspjeha, što zapravo zavisi od toga čime se hrani.

Nešto iz mog iskustva, pričam za palamide u Boku –  kada se hrane inćunom ili sitnom rengom, najlakše ih je prevariti . No ima dosta puta da se hrani sićušnom prozirnom ribom, uliga je mi zovemo, i tada ih je skoro nemoguće uloviti na varalicu. Svima pozdrav veliki iz Boke Kotorske!!!

/Boško Petković/

Najčitanije