15 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški forum Herceg Novi: Otvoreno pismo – zaustavite divljanje po Boki

Bokeški forum

Važeći Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata (“Sl. List CG” br.: 64/17, 44/18, 63/18, 11/19, 82/20) je katastrofalan. Svjedoci smo građevinskog nereda na svakom koraku, saopšteno je iz Bokeškog foruma Herceg Novi.

“Primjer je hotel “Park” u Bijeloj koji je totalno demode, uopšte se ne uklapa u prirodni ambijent prostora, gabariti hotela su ogromni. Kapacitet hotela je 250 soba i 25 apartmana. Nekada divna bašta starog hotela “Park” sa egzotičnim drvećem je većim dijelom nestala. Napravljen je još jedan hotel, “Ibero Star” koji se skoro pa naslonio na vilu “Đurković”, te je tako vila izgubila svoju posebnost kojoj se svako divio. Mandrać od kamena ispred vile je betoniran, nasuto je stotine kamiona kamenja, pijeska i zemlje u more, a sve u cilju proširenja plaže. Tako se stvorio mulj na dnu mora od nasute zemlje i ugrozio floru I faunu podmorja. Ispred hotela “Park” zauzeto je 170m obale na kojoj je zabranjen pristup svima osim gostima hotela.

Isto je i sa hotelom “Delfin”, plaža i zauzet prostor je dužine 200m, a nasuto je oko 50m put sredine zaliva na obje plaže. Srušeni su parapeti u dužini oko 80m, a koji su obilježje našeg mjesta. Mulo ispred hotela je oduvijek bilo javno pristanište za svakoga, a danas je potpuno zabranjen pristup kočama, ribaricama i svim ostalim turističkim plovilima kojima su tu godinama pristajali. Zabranjen je pristup na zauzetu obalu jer je postavljena ograda.

U more pored novosagrađenog hotela u Kumboru na desetine kamiona bacaju šut i otpad u more, a sve u cilju proširenja plaže. Puno obale je upropašteno i turisti nemaju gdje sa porodicama otići na kupanje, a da ne pominjemo mještane koji su izgubili volju za kupanjem u vrijeme turističke sezone. Prioritet su mještani, ali trenutna gradska vlast apsolutno nema sluha za svoje mještane. Turisti zaobilaze Bijelu zbog nedostatka plaža. Hotele treba graditi u skladu sa prostorom na koji će biti izgrađeni, kao i shodno kvadraturi obale koju mogu dobiti na raspolaganju, a ne na uštrb mještana.

Kada se obiđu naša mala mjesta uz obalu vidi se mnogo neprikladnih objekata kao i novih mula, a sve zarad profita pojedinaca, a na uštrb većine. Primjer je izdata plaža u Bijeloj ispred Osnovne škole “Orijenski bataljon” na kojoj se nalazi neprikladna drvena kućica. U Đenovićima na betonskoj plaži je montažni objekat koji je zauzeo pola plaže.

JP “Morsko dobro” treba da radi na osnovu mjesne nadležnosti, da Opština raspolaže sa plažama, a ne pomenuto preduzeće. Svaka plaža treba da bude gradska plaža i da o njima brinu mjesne zajednice i Opština.

Decentralizacija države bi bila najbolje rješenje za očuvanje svih posebnosti svakog dijela države, pogotovo treba akcenat staviti na ekonomsku nezavisnost. Nama, mještanima Boke Kotorske, bilo koja vlast koja je na republičkom nivou isto nam je, jer pomenuti, nemaju sluha za naše probleme, već Boku Kotorsku gledaju isključivo kao izvor prihoda u državni budžet. Iz svega gore navedenog pitamo se samo jedno: “KO JE TO SVE DOZVOLIO?” kaže se u otvorenom pismu koje potpisuje Martin Bilafer Bokeški Forum Herceg Novi.

Najčitanije