12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški forum: Klapa „Jadran“ zaslužuje status NVO od posebnog značaja

Klapa jadran 50 godina

Bokeški forum će predložiti da NVO „Klapa Jadran“ bude četvrta nevladina organizacija sa posebnim statusom Opštine. Ovaj status do sada imaju Glazbeno prosvjetno društvo Tivat, Bokeljska mornarica 809 – podružnica Tivat i KUD „Boka“ Tivat.

Klapa Jadran je prošle godine obilježila 50 godina postojanja i treća je kulturna organizacija po starosti koja svoj rad od osnivanja nije prekidala. Osnovao ju je 1972. godine Ivo Buljanović, tadašnji pjevač hora Jadran iz Tivta. Mediteranski način života su belkantističkim pjevanjem, uz Buljanovića, donijeli Nikica Počanić, Đuro Odžić i Đurko Tripović. To je bila prva postava klape.

Bokeški forum

Mijenjala su se vremena, pjevači, pjevanja, aranžmani. Mijenjale su se fešte, televizijske emisije, prigode za nastupanja. Mijenjali su se poznati pjevači uz koje je klapa nastupala. Mijenjali su se voditelji klape, festivali na kojima se učestvovalo i festivali na kojima su se uzimale nagrade.

Pedeset godina se ipak nije promijenilo ono što klapa kontinuirano radi – čuva tradiciju klapskog pjevanja na ovim prostorima.

Stoga smatramo da Klapa Jadran zaslužuje da dobije status organizacije od posebnog kulturnog značaja za opštinu Tivat, saopšteno je iz Bokeškog foruma.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije