26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Morsko dobro i tajkuni haraju i Bijelom

Bijela foto BF

Nebriga JP “Morsko dobro” i situacija koju vješto koriste privilegovani na žalost nije mimoišla ni Bijelu. Potpuna nebriga za zaštitu bokeške obale i odsustvo empatije kad je u pitanju domaće stanovništvo kulminiralo je ovog ljeta.

Naime, ispred hotela “Delfin” i “Park” srušeno je oko 70 metara parapeta, da bi se na tom mjestu podigli visoki zidovi od kojih se se ne vidi plaža. Da zlo bude veće, u nekad jednoj od najljepših plaža Boke, pored hotela “Park” gradi se još jedna zgrada zbog koje je posječeno egzotično drveće donešeno iz dalekog Japana, čime je definitivno zatvorena jedna stranica prošlosti, na koju smo mogli biti ponosni.

Istovremeno, vlasnici hotela “Park” i “Delfin” zauzeli su preko 400 metara obale, a pristup plažama zabranjen je, osim ako se naravno ne plate uluge korištenja, što je u suprotnosti sa svim aktuelnim zakonima, koji postoje samo na papiru.        Pomenute plaže, a kao prilog toga dostavljamo fotografije, gotovo čitavog ljeta zvrje prazne ili poluprazne, dok ono malo preostalih slobodnih mjesta za kupanje bude toliko pretrpano da i gosti i mještani izbjegavaju da duže borave na njima. Naravno, sve ovo se dešava uz amin vjerovatno najgoreg crnogorskog preduzeća “Morsko dobro”.

Bijela foto BF

Posebno tragičan odnos je prema domicilnom stanovništvu koje je potpuno nezaštićeno. Većina mještana podizala je kredite, gradila apartmane, koje neće imati kome da izda. Jer, ko će doći negdje gdje ne postoje osnovni uslovi za normalan ljetnji odmor, koji podrazumjeva korištenje plaža.

Mi u “Bokeškom Forumu” smatramo da je ova sezona na izdisaju veliki nauk i da se pod hitno mora pronaći model, prema kojem će se odrediti procentualni odnos u kojem vlasnici velikih hotela i vlasnici manjih objekata imaju jednake šanse da dočekaju i ugoste turiste. U suprotnom, moraćemo da se zapitamo šta i kako dalje. Jer, ovakva situacija apsolutno je neodrživa. A za nju smo poštovani Bokelji, dobrim dijelom i sami krivi. Bledunjavi komentari, bez sloge među ljudima, vješto napravljene podijele koje je ova vlast nametnula. Sve to i te kako je pomoglo podgoričkoj oligarhiji da nametne svoj prepoznatljivi sistem vrijednosti u kojoj se jedino poštuje : zakon jačeg.

Bijela foto BF

Vrijeme je da takvom odnosu prema Bokeljima i svima onima koji poštuju Boku i doživljavaju je kao svoj dom kažemo:dosta! – kaže se u saopštenju koje potpisuje koordinator Bokeškog Foruma Martin Bilafer.

Najčitanije