34.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Valdanos se vraća vlasnicima, vrijeme da i Bokelji dočekaju pravdu

Tivat – foto Željko Starčević – Boka News

Pozdravljamo usvajanje Zakona kojim se uvala Valdanos vraća svojim istinskim vlasnicima, čime se ispravlja višedecenijska nepravda. Istovremeno, nadamo se, a još je nada ljudska, da je ovo inicijalna kapisla da svoju pravdu dočekaju i Bokelji, saopštili su danas iz Bokeškog foruma.

Prema njihovim riječima, malo kome je kao Boki i Bokeljima nanijeto nepravde od strane bivših vlasti i iskreno očekuju da se promjene u crnogorskom društvu konačno vide i u Boki.

“Do sada, prema našoj obali ponašali smo se kao da je obala naših neprijatelja, a ne najvažniji crnogorski privredni resurs. Zemljom koju su naši preci poštenim i mukotrpnim radom sticali neodgovorni su raspolagali kao sa privatnom prćijom i prodavali je u bescijenje, ne vodeći računa ni o ekonomskim, ni o moralnim normama. Primjer otoka Mamula, gdje se nije vodilo računa o kulturno-istorijskom nasljeđu, niti o odgovornosti prema žrtvama ovog fašističkog logora, jedan je od surovijih primjera nevesele svakodnevice”, navode u Bokeškom forumu.

Istovremeno, dodaju, urbanistički haos duž čitave bokeške obale, od Mokrina do Kufina, svjedoči o totalnoj nebrizi za interese domicilnog stanovništva.

“Zbog toga, Bokeški Forum zahtijeva od nadležnih institucija, a prije svega JP Morsko dobro da uradi hitnu reviziju atlasa plaža. Ovako, gdje u najvećem broju slučajeva, vlasnici hotela imaju pravo korištenja i do 100 odsto kapaciteta plaža, pokazuje se potpuna nebriga prema izdavaocima privatnog smještaja, koji svoje goste eventualno mogu u toku sezone da okupaju u siću iliti lavoru. Krašići, Gradska plaža u Tivtu, Bijela, Kumbor… nisu usamljeni primjeri ovih tvrdnji gdje je politika i političko prijateljstvo bilo iznad svih zakona i standarda”, naglašavaju.

Kako kažu, posebna priča u Boki su i brojne privatizacije odigrane daleko od očiju javnosti.

“Od tih privatizacija najmanje koristi imalo je lokalno stanovništvo. Posebno od onih atraktivnih lokacija koje su na sumnjivim tenderima, vlasnicima još sumnjivijeg kapitala davane “ispod ruke”. A koji ni sami nisu znali šta će sa njima, pa ih još uvijek nisu priveli namjeni”, dodaju u Bokeškom forumu.

Ističu da je važno pitanje i eksproprijacije zemljišta.

“Vrijeme je da se zemlja i ona koja se odnosi na tivatski Aerodrom, ali i brojne druge lokalitete vrati onome kome pripada – a to su starosjedioci. Ukoliko se što promptnije ne krene u riješavanje ovih, ali i drugih aktuelnih problema duž čitave bokeške obale, smatraćemo da ni nova vlast suštinski u odnosu na Boku i Bokelje nije ništa bitno promjenila. I da im Boka Kotorska, kao i njihovim prethodnicima služi kao “krava muzara” i plodno tlo za ostvarivanje političkih ambicija i potkusurivanje tuđih računa Smatraćemo i da nedopustive greške vezane za sastave upravnih odbora Aerodroma Crne Gore i JP Morsko dobro, u kojima se ne nalaze ljudi u čijem bi interesu ova preduzeća u najvećoj mjeri morala da rade, nisu slučajni propusti, već namjerne greške”, poručuju iz Bokeškog foruma.

Najčitanije