17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj svetim misama obilježava se Velika Gospa

Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se obilježava u Boki Kotorskoj na otoku Gospa od Škrpjela svetim misama, u prisustvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.

Jutarnju misu predvodio je don Ivo Ćorić, dok je centralnu misu, služio kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić.

„Na ovaj dan podjednako i pravoslavci i katolici dolaze na Gospu od Škrpjela, zajednički slaveći  Bogorodicu, majku Kristovu i svih Kršćana, koja nas ujedinjuje i povezuje. Velika Gospa posebno se slavi ovdje na otoku, zato što je to biser Boke Kotorske, „ploveća“, jedinstvena pinakoteka na Jadranu koja šalje jednu divnu poruku.

Naime, braća Martešići još 1452. godine, su na hridi našli sliku Bogorodice. Dvjesto godina se na tom mjestu potapaju brodovi, kamenje. Koliko je bilo potrebno vjere, truda, nade, i to je poruka nama, ljudima da se „isplati sijati… ako mi ne požanjemo, neko će žeti”. Dakle, naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta, a posebno povezati, kroz suživot, katolike i pravoslavne vjernike na prostoru Boke Kotorske, Crne Gore “ – kazao je za Boka News upravitelj Gospe od Škrpjela don Srećko Majić.

Velika Gospa - Gospa od Škrpjela
Velika Gospa – Gospa od Škrpjela

Zvona sa brojnih crkava u Boki Kotorskoj, još u jutarnjim satima, najavila su  blagdan Velike Gospe, koji se slavi svetim misama na otoku Isusovaca Gospe od Milosti, u tivatskom zalivu i u Baru, u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije