16 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokobran: Protest na Ponti Seljanova

bokobran

Neformalna građanska Inicijativa Bokobran poziva građane Boke Kotorske na mirnu protestnu šetnju i skup na Ponti Seljanova. Cilj skupa je ukazati na neustavne mehanizme, koje su uspostavili državni i lokalni organi upravljanja, a koji su nas doveli u situaciju da se svrstamo u zemlje Trećeg svijeta, izvozom vlastite teritorije. Realizacijom projekta koji je u planu na Ponti Seljanovo, Tivćani će ostati bez najvećeg i najpopularnijeg javnog gradskog kupališta. Sem toga, projekat predviđa ekocid u vidu nasipanja novih plažnih površina, kojima će nepovratno biti uništen živi svijet na morskom dnu.

Skup je zakazan za petak, 18.maj 2018.godine, u 18 sati. Okupljanje je na rivi ispred Upravne zgrade Porto Montenegro (Dom vojske), a u planu je protestna šetnja do svetionika na samom rtu Ponta Seljanovo, gdje će se prisutnima obratiti predstavnici Bokobrana, aktivisti bokeških NVO i građani Seljanova.

Sudbina Ponte Seljanova ne razlikuje se značajno od sudbine brojnih akraktivnih lokacija u Boki Kotorskoj, ali je slikovit primjer prakse, u kojoj je građanima sistematskim naporima Vlade Crne Gore, Ministarstva održivog razvoja i turizma, te pomirljivim i saučesničkim stavom lokalnih uprava, oduzeto pravo da upravljaju vlastitom teritorijom i donose odluke o istoj.

Skoncentrišimo se na zahvat morskog dobra u Opštini Tivat, koji obuhvata čak 17 posto njene teritorije. Za veliki dio tog prostora MORT je neustavno, jer to nije ingerencija izvršnih, već zakonodavnih organa, donio čak sedam Državnih studija lokacije, koje imaju snagu zakona. Jedna od tih studija je i DSL Sektor 22, koja obuhvata i Pontu Seljanovo.

Kompanija „Sea Trade“, iza koje stoji ruski investitor Valerij Zadorin, planira da na Ponti Seljanovo izgradi dva nova čvrsta objekta, jedan infrastukturni (tuševi, svlačionice) od 24 m2 na mjestu nekadašnjeg plažnog bara na rtu, te drugi- ugostiteljski objekat površine 74 m2 na mjestu nekadašnjeg privremenog objekta caffe bara Merlin. U planu je i izgradnja ugostiteljskih terasa, punkta za DJ-a kod svetionika, te novih kupališta na mjestima gdje nikad nije bilo plažnih površina.

Kompanija „Sea Trade“, registrovana u Kotoru, sklopila je ugovor o korištenju ovog dijela tivatske obale sa JP Morsko dobro. U pitanju je investitor koji u Boki već nekoliko godina realizuje velike i kontroverzne projekte, poput hotela La Perla u Kaluđerovini ili hotela Adriatic na rtu Sveta Neđelja u Kamenarima. Građani su svjedoci da su u pitanju djelovi naše obale koji su u potpunosti privatizovani, a pejzažno nepovratno devastirani.

Ponta Seljanova
Ponta Seljanova foto Boka News

Za projekat uređenja Ponte Seljanova, odnosno urbanističke parcele 20 i 24, kompanija Sea Trade je, na osnovu DSL Sektor 22, dobila Urbanističko-tehničke uslove od opštinskog Sekretarijata za uređenje prostora i izgradnju objekata u oktobru odnosno decembru 2017.godine. Zanimljivo je da su UTU izdati na ime firme Ta-Norma. Po tim dokumentima, u preporukama za planiranje sunčališta i ponti, predviđeno je uvođenje novih ponti, kao i rekonstrukcija postojećih „drvenih ponti na metalnim šipovima kojih ima duž cijelog rta Ponta Seljanovo, a koje čine izuzetan estetski kvalitet i doprinose jedinstvenoj atmosferi prostora.“ Međutim, projekat podrazumijeva uređenje obale izgradnjom šetališta, rušenjem svih postojećih drvenih ponti za privez barki domaćeg stanovništa i izgradnju armirano-betonskih ponti, koje će pod morem biti povezane betonskim konzolama, a u cilju sprječavanja erozije budućih nasutih plažnih površina snagom valova i južnog vjetra. Dakle, projekat podrazumijeva formiranje novih plažnih površina između ponti sa istočne strane rta, koju Seljanovci zovu Drina, što opet nije u skladu sa UTU uslovima, u kojima se ističe: „Prilikom izradnje obalnog šetališta, ponti i mandraća, postojeće betonske ponte moguće je proširiti koristeći konstruktivne šipove, ali nije dozvoljeno nasipanje mora i proširenje kopna na račun mora.“

Iako projekat nije urađen u skladu sa UTU koje je sama izdala, Opština Tivat, Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost je sproveo javnu raspravu o Elaboratu uticaja na životnu sredinu za projekat koji potpisuje kotorski arhitekt Ivan Milošević, a sekretarka Tatjana Jelić je to objasnila činjenicom da u Opštini „imaju informacije da je projekat odobrio Glavni državni arhitekt.“

Ponta Seljanova planirano rijesenje

Dakle, MORT je donio protivustavne DSL, a sad se čak ni njih ne mora držati, jer je donošenjem Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata instalio instrument pod nazivom Glavni državni arhitekt, čija je riječ posljednja brokva u kašetu prostora univerzalne vrijednosti, kakav je Boka Kotorska, što već vidimo u praksi.

Dragi Seljanovci, dragi Tivćani, dragi Bokelji, moramo se sjetiti da je ovo naša zemlja, da je ovo tlo koji pripada nama, kao građanima ove zemlje. Ovo su naše plaže koje zapljuskuje naše more. Ukoliko ne preuzmemo odgovornost i ne pobunimo se protiv ludila koje je na snazi, naša djeca neće imati ni more ni gore koje će moći nazvati svojima!

Vidimo se u petak na Seljanovu! BASTA! NeGradiNa! – poručuju iz Inicijative Bokobran.

Najčitanije