14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Boljim putevima do bolje turističke ponude Parka prirode Orjen

Planinarska trasa Maratona, Subrina vrata – Orjen

Ulaganje u infrastrukturu je osnovni preduslov za poboljšanje turističke ponude Parka prirode Orjen, ukazuje Bojana Vuković, koja je nedavno preuzela kormilo Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. U tom kontekstu ukazuje da će rekonstrukcija puta Kruševice – Vrbanj, te potpisivanje Memoranduma o saradnji između turističkih organizacija Hereg Novog, Nikšića i Trebinja, zasigurno doprinijeti boljoj posjeti hercegnovskog zaleđa, koje i te kako ima šta da ponudi. Razvoj putne infrastrukture, uz prateće sadržaje, kako ističe, približiće gotovo nestvarnu ljepotu ove planine, kako domaćima, tako i turistima. Od nje, će imati korist Agencija, ali i Turistička organizacija grada.

– Zdrava infrastruktura nam omogućava proširenje turističke ponude, a samim tim i bolje funkcionisanje, kako radnika Parka prirode, tako i lokalnog stanovništva. Kada je riječ o potpisanom memorandumu o saradnji, s obzirom na to da se masiv Orjena prostire na sve tri opštine za očekivati je da će ponuda Parka prirode biti u velikom dijelu integrisana u turistički proizvod koji će kreirati potpisnici memorandum. Prošle sedmice je organizovana studijska posjeta predstavnika turističkih organizacija i agencija iz Nikšića i Trebinja, gdje su gosti bili u prilici da posjete Park prirode Orjen, upoznaju se sa našom gastro ponudom i posjete Avanturistički park. Ponijeli su izuzetno pozitivne utiske, tako da se nadamo uspješnoj budućoj saradnji. Što se tiče unapređenja turističke ponude, sada imamo mnogo bolje uslove jer je završena rekonstrukcija puta. U toku su pregovori sa turističkim agencijama iz Dubrovnika, Turske i Budve, tako da ove, a posebno naredne godine možemo očekivati i veću posjetu Parku prirode Orjen – kazala je Vukovićeva.

Otvorena nova planinarska staza na Orjenu

Poručila je da će Agencija i ove zime organizovati tradiconalne manifestacije u periodu novogodišnjih praznika, a kojima se mališani posebno raduju.

– U zimskoj sezoni ćemo nastaviti sa organizacijom tradicionalnih događaja, od kojih mnogi u velikoj mjeri zavise od sniježnog pokrivača. Za dječicu koja žive na teritoriji Parka Orjen priredićemo Novogodišnju dječju žurku sa Deda Mrazom i dodjelu paketića. Biće tu i takmičenje u pravljenju Snješka Bijelića, radionica izgradnje iglua, kao i takmičenje u sankanju, koje je prošle godine bilo veoma posjećeno. Neće izostati ni Noć punog mjeseca, odnosno zimski uspon na Subru koji će organizovati Planinarski klub “Subra” u saradnji sa Agencijom za zaštitu i razvoj Orjena – poručila je Vukovićeva.

Tokom naredne godine Agencija za razvoj i zaštitu Orjena će, u saradnji sa Turističkom organizacijom, nastojati da za mališane organizuje što više sportsko-rekreativnih i edukativnih radionica.

Samoniklo jestivom bilje Orjena

Nove manifestacije

Pored već postojećih programa, Vukovićeva je najavila i nove koji će doprinijeti poboljšanju cjelokupne turističke ponude grada.

– Novina za ovu godinu, ne samo po pitanju Parka prirode Orjen, nego i za cjelokupnu zimsku ponudu Herceg Novog, biće Dnevna žurka, koju planiramo da organizujemo sa pratećim Bazarom domaćih proizvoda i gastro suvenira sa brendom Orjena. To je događaj koji je osmišljen u cilju oživljavanja turističke ponude Herceg Novog uopšte. U zavisnosti od naših mogućnosti u datom trenutku, planiramo i osposobljavanje kružne staze za hod sa krpljama. Ovakve vrste tura su izuzetno popularne u svim zimskim centrima, od toga koliko ćemo biti u mogućnosti da osposobimo infrastrukturu i da nabavimo prateću opremu, zavisiće realizacija – kazala je ona.

/K.Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije