18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Postignut dogovor o produženju crnomorskog ugovora o žitu

Brod – Crnomorska flota – foto EPA

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je postignut dogovor o produženju inicijative za izvoz ukrajinskog žita preko luka na Crnom moru za 120 dana, prenosi Hina pisanje Reutersa.

“Ova je odluka upravo donesena u Istanbulu. Ujedinjene nacije i i Turska ostaju garanti Inicijative”, navedeno je u saopštenju.

Uz posredovanje Turske i UN-a, Ukrajina i Rusija u Istanbulu potpisale su 22. jula sporazum o obnovi isporuka žitarica iz crnomorskih luka. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta.

Sprečavanje globalne prehrambene krize

U oktobru je Moskva suspendirala svoje sudjelovanje u sporazumu, ali se ponovo uključila nakon četiri dana, ublaživši strahove od daljih poremećaja u izvozu žitarica.

Početni dogovor postignut u julu pomogao je spriječiti globalnu prehrambenu krizu dopuštajući izvoz hrane i gnojiva iz nekoliko ukrajinskih crnomorskih luka koje je Rusija blokirala.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, oko 11 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda izvezeno je u 42 zemlje od početka sporazuma.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije