4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Meljine nema više vremena – uskoro će ostati bez osnovnih sredstava za rad, ali i hrane za pacijente

Foto – Bolnica Meljine

Finansijska sredstva  Bolnice Meljine su pri kraju pa će ona uskoro će ostati bez osnovnih sredstava za rad, ali i hrane za pacijente. Pod znakom pitanja je i septembarska plata ali i ostanak kadra.  U državnom vrhu postoji volja da se status Bolnice Meljine riješi ali je, prema riječima izvršne direktorice dr Olivere Elez, sve manje je vremena i rok za djelovanje je ograničen.

Do sada je održano nekoliko sastanaka na kojima su izneseni konstruktivni predlozi, ideje i planovi, ali nedostaje realizacija. Kako je za RTHN kazala dr Elez, nakon poslednjeg sastanka, održanog prošle sedmice u Ministarstvu finansija ostalo je nekoliko rješenja koja je potrebno još razraditi.

– Bolnica više nema vremena da čeka na rješavanje problema. Pretpostavljam da u državnim strukturama postoji dobra volja i određeni način da se taj problem riješi. Međutim, za sve te načine potrebno je još vremena, da bi se kroz administraciju i pravne akte sproveli, ali Bolnica to vrijeme više nema – ističe ona.

Dr Elez priča da su na posljednjem sastanku pokušali da objasne da je sve manje vremena, da je za Bolnicu došao kritičan trenutak, odnosno da je ograničen rok za djelovanje.

Uz status, Bolnica je godinama opterećena problemima finansiranja i nedostatka kadra, koje menadžment privremeno premošćava.

Dr Elez navodi da Bolnica nema sredstava za osnovnu nabavku, pa će do kraja mjeseca biti problem nabaviti kiseonik, osnovne lijekove, hranu i druga sanitetska sredstva.

 – Ovog mjeseca je pitanje da li ćemo uspjeti da isplatimo septembarsku platu, jer su naša sredstva značajno umanjena poslednjom odlukom Fonda, koji je ograničio dio usluga koje građani Herceg Novog mogu kod nas da dobiju, tako da je zaista finansijska situacija nikad gora – ističe ona.

Ova situacija komplikuje i problem sa kadrom, jer su zaposleni, kako navodi dr Elez, umorni od višegodišnje borbe sa istim problemom.

Bolnica Meljine foto Boka News

– Već imamo najave za odlazak određenog kadra i ljekara. Ovog mjeseca definitivno ostajemo bez pedijatra u porodilištu, što će zaista biti ozbiljan problem. Svi se možemo sjetiti kako je bilo prije par mjeseci kad smo ostali bez ginekologa. Ovo je potpuno identična situacija. Kao što porodilište ne može da radi bez ginekologa, tako ne može i bez neonatologa, odnosno pedijatra – navodi dr Elez.

Tokom dana prošireni medicinski kadar i ostali zaposleni održaće interni stastanak, kako bi prodiskutovali o aktuelnoj situaciji i zauzeli zajednički stav.

Dr Elez priča kako zaposleni osjećaju kao da su u ovoj borbi sami, ali da će prije ili kasnije naći novi posao, dok će Herceg Novi biti ugrožen ako ostane bez bolnice.

Čudna je situacija, kako priča, da pojedini pacijenti ne dobijaju upute za usluge za koje postoji ugovor sa Fondom, kao i da gradom kruže glasine da u Bolnici nema ljekova i sredstava.

Bolnica je uredno iz Montefarma snabdjevena svim sanitetskim sredstvima i medicinskim materijalom, svi ljekari i sve ambulante i odjeljena i dalje rade bez ikakve promjene, zaključuje dr Elez.

Izvor:RTHN

Najčitanije