13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Meljine od 1. marta dio javnog zdravstvenog sistema, dugoročno rješenje u rukama pravosuđa

Bolnica Meljine – foto Pobjeda

Opšta bolnica Meljine od danas, srijeda 1. mart je postala dio javnog zdravstvenog sistema u okviru organizacionog sistema bolnice Kotor.

Ovo su na današnjem konsultativnom saslušanje, povodom prevazilaženja problema u funkcionisanju bolnica, pred skuštinskim Odborom za zdravstvo, rad i socijalno staranje saopštili predstavnik Ministarstva zdravlja Luka Đukanović i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Vuk Kadić.

Oni su istakli da ovo predstavlja privremeno rješenje zbog brojnih sudskih postupaka u vezi bolnice koji se i dalje vode, a koji onemogućavaju da se dođe do konačnog rješenja.

Predstavnik Ministarstva zdravlja Luka Đukanović je kazao da je u toku više sudskih postupaka.

“Mi smo ustanovili da je jedini izvodljivi model da Uprava za imovinu preuzme u skladu sa odlukom suda na raspolaganju bolnicu Meljinu i da je ustupi Ministarstvu zdravlja. Došli smo na odluku da je prijedinimo kao organizacioni dio Opšte bolnice Kotor, ali da naravno fizički ostane na istom mjestu, kako bi tu bolnicu uključili u javni zdravstveni sistem. Ta bolnica će već od sjutra da bude u javnom zdravstvenom sistemu”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je kotorska bolnica raspisala konkurs za 99 radnih mjesta i da je cijeli medicinski kadar bolnice Meljine primljen.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Vuk Kadić naveo je da se bolnica u Meljinama svela na 11 ljekara i 70 osoba iz medicinskog kadra.

On je kazao da je cilj ovog rješenja bio da se sačuva esencija bolnice, “a to su ljudi”.

“Nama nije cilj da Meljine budu dio OB Kotor, nego je ovo bilo rješenje koje je najbrže moguće da bi pokrenuli neki proces, odnosno da građani Herceg Novog dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i uslugu”, naveo je Kadić.

On je naveo da je bilo nemoguće da se za kratki period bolnica u Meljinama dovede u način funkcionisanja da ona bude opšta bolnica u punom kapacitetu.

“Ovo je postepeno, korak po korak, uvođenje usluga unutar te bolnica s obzirom na kadar koji je trenutno tamo. Od sjutra će građani Herceg Novom i drugi imati mnogo bolju usluge nego što su imali danas i u prethodnom periodu, zato što će sada Ministarstvo zdravlja i FZO biti odgovorno za kvalitet te usluge… Da li je to ono što oni zaslužuju? Nije, ali je svakako korak naprijed da se u narednom periodu dovede na bolji nivo”, naveo je Kadić.

On je kazao da se nada da će do ljeta uspjeti da najveći dio bolnice dovedu u optimalnu funkcionalnost.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović podsjetio je da je 2016. godine započet postupak raskida ugovora sa kupcem boljene, koji i dalje traje, a da se parelelno vodi krivični postupak, koji je rezultirao privremenom mjerom zabranom raspolaganja imovinom ove bolnice.

“Uz to se ovim povodom vodi arbitražni postupak, koji se vodi od strane vlasnika i vodi se stečajni postupak od 2019. godine. To ovu problematiku čini veoma kompleksnom da zakonodavna i izvršna vlast trajno riješe problem bolnice. Ključ za sudbinu bolnice je u rukama pravosuđa”, naveo je Damjanović.

Damjanović je kazao da se sada otišlo prema privremenom rješenju koji omogućava da se aktivnostima Fonda zdravstva i Ministarstva zdravlja bolnica uveže u sistem javnog zdravstva kako bi se omogućio nastavak rada bolnice.

“Međutim, kao društvo moramo da sve učinimo da pospješimo da se pravne radnje završi i da se problemi bolnice riješe”.

Direktor Opšte bolnice Kotor Davor Kumburović kazao je da je najveći problem za održivost bolnice Meljine nedovoljan broj ljekara, kojih je svega 11.

“OB Kotor ima 41 ljekara, a bolnica Meljine neuporedivo manje. U narednom periodu u planu nam je da raspišemo još nekih desetak specijalizacija… Ovaj model moramo da shavatimo kao veliki korak kako bi taj problem riješili”, naveo je on.

/I.Ivnović/

Izvor:Vijesti

Najčitanije