20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnice u Gazi pred humanitarnom katastrofom

Gaza sukob – foto EPA

Zašto, zašto, ponavlja kroz vrisak palestinska djevojčica oblivena krvlju u najvećoj bolnici u Gazi, al-Shifa. Na snimci Ahmeda Hijazija, koji se i sam ne može suzdržati od jecaja, vide se ozlijeđeni i ubijeni nakon izraelskog napada iz zraka. Među njima su i djeca.

– Gađali su bolničku ambulantu, tvrdi Hijazi.

U bolnici al-Shifa sigurnost je potražilo nekoliko tisuća palestinskih civila, ali od izraelskih napada nema spasa. Stanje u bolnici Al-Shifa teško je ne samo iz humanitarne, nego i iz vojne perspektive.

Izraelski vojni izvori stalno naglašavaju kako se islamistički militanti skrivaju iza civilnog stanovništva. To je stara taktika pobunjenika u asimetričnom, gerilskom ratovanju, sakriti se i “plivati” u moru naroda. Izrael optužuje Hamas da se njegovi borci skrivaju u bolnicama i koriste bolnički kompleks al-Shifa kao svoje glavno zapovjedno središte.

– Naše snage u srcu su grada Gaze. Na periferiji Šatija. Blizu su bolnice Šifa i vrlo blizu luke Gaze. Oni teroristi koji večeras borave u podrumima ispod bolnice Šifa, mogu i ispod zemlje čuti grmljavina tenkovskih lanaca. Čuju to i drhte od straha, rekao je Yoav Gallant, ministar obrane Države Izrael.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije