16 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnici Kotor najveći iznos za projekat u zdravstvu Crne Gore, finansiran sredstvima EU

Bolnica Kotor foto Boka News

Odlukom zajedničkog tehničkog programskog odbora, na javnom konkursu za Interreg IPA program prekogranične saradnje  Hrvatska, Bosne Hercegovina i Crne Gora prihvaćen je i projekat akronimaTELE.DOC, odnosno „Inovativne upravljačke prakse kod trauma i povreda za poboljšanjeuslova liječenja pacijenata u prekograničnom području“ čiji je nosilac Opšta bolnica u Kotoru, a partneri su Opća bolnica Dubrovnik, Javna ustanova Kantonalna bolnica ”Dr.Safet Mujić” Mostari Opština Kotor.

U oštroj konkurenciji od 161 projekta prihvaćeno je njih 30, a u prioritetnoj osi 1 „Unaprjeđenje kvalitete usluga u zdravstvu i socijalnoj zaštiti“ tek 8 projekata, među kojima je i TELE.DOC. Samo dva projekta u toj komponenti imaju nosioce iz Crne Gore.

Cilj projekta je nabavka savremenemedicinske opreme za poboljšanje uslova liječenja pacijentata sa traumama. Takođe, cilj projekta je unaprijediti znanja i vještine osoba koje rade u službama bolničkih trauma, te bolje povezivanje zdravstvenih stručnjaka putem telemedicinske opreme. Projektom će se takođe nabaviti i plovilo za spašavanje unesprećenih i intervencije na moru.

Ukupna vrijednost projekta je 1.155.417,62 eura, a od kojih 85%, odnosno iznos od 983.104,96 Eura sufinansira ovaj EU program. Tačan iznos odobrenih sredstava biće  određen do potpisivanja ugovora, u narednom periodu.

Prim. dr Ivan ilić – foto Boka News

– Ovo je za Opštu bolnicu Kotor, i ukupno za čitav naš zdravstveni sistem, značajna vijest jer se radi o do sada, najvećem odobrenom projektu od strane EU u sektoru zdravstva, čiji je nosilac jedna zdravstvena ustanova iz Crne Gore.

Realizacija projekta očekuje se početkom 2020. godine, a projekat će trajati 24 mjeseca, saopštio nam je direktor JZU OB Kotor prim. dr Ivan Ilić.

Najčitanije