17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Izložba plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma”

Predavanje o Živku Nikoliću

Narodna biblioteka Budve u saradnji sa Cadmus Cineplex-om u povodu obilježavanja jubileja 70 godina crnogorske kinematografije organizuje izložbu plakata “70 godina Lovćen filma i Zeta filma”.

Izložba plakata biće otvorena u holu Akademije znanja u ponedjeljak 11. novembra u 20 časova a nakon toga će o Lovćen filmu i Zeta filmu, dva kultna preduzeća za proizvodnju i distribuciju filmova, govoriti reditelj i direktor Crnogorske kinoteke – Andro Martinović.

Preduzeće za proizvodnju filmova „Lovćen film“ osnovano je 1949. i prvo je preduzeće ove vrste u Crnoj Gori. Realizovalo je brojne projekte u oblasti dokumentarnog igranog filma, uključujući i prvi dugometražni igrani film crnogorske produkcije “Lažni car” reditelja Velimira Stojanovića, snimljen 1955. godine. Ostvarenja „Lovćen filma“ značajan su dio crnogorske filmske baštine i ovaj jubilej, 70 godina od osnivanja preduzeća, prava je prilika da ponovo ožive na bioskopskom platnu.

Narodna biblioteka Budve u saradnji sa Cadmus Cineplex-om u povodu obilježavanja ovog jubileja organizuje projekcije filmova u Bioskopu od ponedjeljka, 11. novembra do petka, 15.novembra.

Program se odvija u okviru proslave Dana Opštine Budva.

U ponedjeljak, 11. novembra od 17 časova na repertoaru su filmovi: Mrtvi grad,režija Velimir Stojanović, 1952. godine; Kamen i more, režija Veljko Bulajić, 1952. godine; U spomen slavne mornarice, režija Zdravko Velimirović, 1959. godine; Selo Tijane,  režija Branislav Bastać, 1960. godine; Kok pr kok,  režija Nikola Jovićević, 1961. godine i 900 ruku, režija Branislav Bastać, 1964. godine.

U utorak, 12. novembra od 17 časova biće prikazani filmovi Grad pod Bedemom, reditelja Branka Vukotića (1957. godina) i Lažni caru režiji Velimira Stojanovića (1955. godina).

Takođe, istog dana od 18 časova u Bioskopu će biti upriličeno predavanjemr Božene Jelušićna temu “Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo”i prikazana dva filmska ostvarenja čuvenog reditelja: Biljeg  (1981) i Čudo neviđeno(1984).

U srijedu, 13.novembra od 17 časova u Bioskopu se mogu pogledati filmovi Dobro nam došao, dragi druže Tito reditelja Branka Vukotića (1959)  i Kapočiju režiju potpisuje Gillo Pontecorvo (1959).

Na repertoaru Cadmus Cineplex-a u četvrtak, 14.novembra naći će se filmovi II jadranski padobranski kupu režiji Nikole Niše Jovićevića (1959) i Zle pareVelimira Stojanovića (1956).

U završnici obilježavanja jubileja, 70-godišnjice crnogorske kinematografije, u petak, 15. novembra od 17 časova biće prikazan film reditelja Đorđija Vujovića, Dobro nam došli u Budvu(1963), a potom i film reditelja Mila Đukanovića  Muškarci (1963) čime će biti okončan petodnevni ciklus filmova u povodu ovog značajnog jubileja.Ulaz na sve projekcije je slobodan. Program se odvija u okviru proslave Dana Opštine Budva.

Najčitanije