8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Boravišna taksa za plovne objekte

Porto Montenegro

Vlada je u četvrtak usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o boravišnoj taksi, kojom je predviđeno povećanje gornje granice ove takse sa 80 centi na jedan euro.

“Predloženim izmjenama se na nov način reguliše obračun i naplata boravišne takse, uz mogućnost placanja i u paušalnom iznosu za domaćinstva, seoska domaćinstva i kampove koje utvrđuje opština, kao i na plovnim objektima nautičkog turizma, koje utvrđuje Vlada.

Prema tom aktu, boravišna taksa za plovne objekte plaća u paušalnom iznosu u zavisnosti od vremenskog perioda boravka turista na plovnim objektima i dužine plovnog objekta u rasponu od pet do 150 eura.

-Boravišna taksa za plovne objekte koji borave u unutrašnjim morskim vodama, rijekama i jezerima sedam, 15, 30, 90 dana i jednu godinu i plovne objekte koji vrše višednevnaturistička krstarenja placa se prilikom preuzimanja vinjete, odnosno dobijanja odobrenja za slobodan saobracaj, a najkasnije prije isplovljenja – piše u Predlogu zakona.

Prema aktuelnim propisima, jahtaši koji doputuju u Crnu Goru imaju poreske olakšice kakve ne postoje u drugim zemljama svijeta, od popusta na gorivo do usluga u marini.

Tako, marina Porto Montenegro nudi gorivo koje ne podliježe porezu i carini privatnim i poslovnim plovilima po cijeni od približno 45 odsto nižoj od one u državama u Evropskoj uniji.

Najčitanije