14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Borba milijardera: Koji će prvi poletjeti u svemir

Svemirski brod 3D ilustracija/ NASA

Putovanje u svemir sve više postaje realnost. Ipak, za sada samo onima najbogatijima. Milijardere Jeffa Bezosa i Richarda Bransona samo nekoliko dana dijeli od lansiranja. Bezos je zbog istraživanja svemira otišao i u penziju, ali čini se da će ga Branson prestići u toj utrci bogataša.

Pedesetsedmogodišnji milijarder Jeff Bezos u svemir putuje 20. jula. Sa sobom vodi počasnu gošću – 82-ogodišnju pionirku američke avijacije Wally Funk koja je oduvijek htjela biti astronautkinja.

– U bestežinskom ste stanju četiri minute, siđete, lagano slijećemo na pustinjsku površinu. Otvaramo i izlazite van. Što ćete najprije reći?, upitao je Bezos, poslovni magnat, vlasnik svemirske tvrtke Blue Origin, Wally Funk.

– Reći ću: Dušo, ovo je najbolje što mi se dosad dogodilo u životu i zagrliti te, odgovorila je bivša pilotkinja Funk.

Bezosova firma za svemirska istraživanja i turizam, uz njih dvoje, na istorijski let vodi i njegovog brata Marka te dobitnika na dražbi, čije se ime još ne zna.

– Vidjeti Zemlju iz svemira, to vas mijenja. To mijenja vaš odnos prema ovoj planeti, prema čovječanstvu. Jedna je Zemlja. Želim ići na taj put jer to sam htio cijeli život, rekao je Bezos.

Isti san ima i Richard Branson. On putovanje, naravno preko svoje fimre za svemirski turizam, planira za 11. jula jer – želi biti prvi! Tim čine posada od dva pilota i četiri “specijalista za misiju” uključujući njega.

– Uvijek sam bio sanjar. Majka me učila da nikada ne odustajem i da posežem za zvijezdama. Ovog jula naš će san postati stvarnost i kada se vratimo, objavit ću nešto uzbudljivo što će mnogima dati šansu da postanu astronauti jer svemir pripada svima nama, rekao je Branson, poduzetnik, vlasnik firme Virgin Group.

Njihovi snovi malo bi značili bez njihovih milijardi, no opet – ništa ne bi postigli da nisu imali upravo snove. Evo savjeta najbogatijeg i najuspješnijeg čovjeka na svijetu.

– Najvažnije je biti opsjednut klijentima. Nemojte ih zadovoljiti, nego smislite kako da ih oduševite. To je glavno, bez obzira na to ko su oni, rekao je Bezos u martu 2017. godine.

Let u svemir oduševljava mnoge pa je sigurno da će i takva ponuda naći kupce! Iako su za sada uglavnom za milijardere, era privatnih komercijalnih svemirskih putovanja dolazi.

Izvor:HRT

Najčitanije