15 C
Kotor

Slušaj online radio

Mađarska isporučila BiH donaciju od 200 hiljada doza cjepiva protiv koronavirusa

Sarajevo

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uručio je u ponedjeljak Bosni i Hercegovini donaciju od 200 hiljda doza cjepiva protiv koronavirusa, istaknuvši pritom uspjehe vlade svoje zemlje u borbi protiv pandemije.

“Zahvaljujući vrlo uspješnoj nabaci cjepiva i kampanji cijepljenja u Mađarskoj, sada smo u prilici pomoći drugima”, kazao je Szijarto pred novinarima u sarajevskoj zračnoj luci gdje ga je dočekao predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Mađarska je donirala BiH kineska cjepiva Sinopfarm a 200 tisuća doza dopremljenih u ponedjeljak najveća su pojedinačna donacija koju je BiH do sada dobila.

BiH već mjesecima čeka na dopremu ranije naručenog i plaćenog cjepiva zapadnih proizvođača a vlada Federacije BiH u međuvremenu se odlučila na izravnu kupnju 500 tisuća doza kineskog cjepiva no ni ono do sada nije isporučeno.

Szijjarto je  kazao kako se nada da će donirano cjepivo osigurati kontrolu širenja pandemije pa time i stabilnost BiH a dodao je kako je za Mađarsku to važno i zbog toga jer želi da se zemlje zapadnog Balkana mogu i dalje uspješno boriti protiv ilegalnih migracija.

“Države zapadnog Balkana i Mađarska ovise jedni o drugima i to vrijedi kako za gospodarstvo tako i za zaustavljanje ilegalnih migracija. Najjednostavnije rečeno: ako stvari dobro teku na zapadnom Balkanu, to je dobro i za Mađarsku”, kazao je Szijjarto.

Izvor:Hina

Najčitanije