26.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Borba protiv nelegalnog ribolova: Od avgusta 2019. izdato 65 prekršajnih naloga

Zaplijenjene-mreže

Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja rade samo četiri inspektora za morsko ribarstvo, ali je od avgusta prošle do novembra ove godine izvršeno 780 kontrola, izdato 65 prekršajnih naloga i pokrenuto 15 prekršajnih prijava.

Vlada je uočila probleme sa kojima se ovaj resor suočava, posebno zbog problema izlova ribe upotrebom eksploziva, pa je u junu 2017. godine formirala Radnu grupu za borbu protiv svih vrsta nelegalnog ribolova.

Kontrola

Kako su Pobjedi kazali iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, članovi radne grupe za borbu protiv nelegalnog ribolova, koju čine predstavnici nadležnih institucija i civilnog sektora, konstatovali su da je u proteklom periodu zaživio široki front u borbi protiv raznih vidova nedozvoljenog ribolova, te da su postignuti značajni rezultati.

– U protekle tri godine sproveden je veliki broj akcija na moru i na kopnu. Kao rezultat pojačanih i zajedničkih aktivnosti značajan broj osoba procesuiran je, i to posebno u slučajevima nelegalne upotrebe mreža, dinamita, agregata, noćnog ronjenja lampama. Takođe, slučajevi upotrebe dinamita u značajnoj mjeri su prorijeđeni – tvrde iz ovog resora.

Posebno značajnim pomakom ocijenjen je podatak da su u toku 2020. godine dva lica osuđena na petomjesečne zatvorske kazne zbog nezakonitog ulova ribe.

– Ocjenjujući da se, nažalost, svijest ribokradica jedino može promijeniti na restriktivan način, predstavnici Radne grupe su izrazili nadu da će tužilaštvo i sudovi i u narednom periodu nastaviti da rješavaju procesuirane slučajeve i najoštrije kažnjavaju sve devastatore našeg mora, jezera i rijeka – kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Oprema

Radi jačanja kapaciteta inspekcije za ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sprovelo je proceduru i nabavilo savremeno opremljeno plovilo za kontrolu aktivnosti na moru, a koje će u značajnoj mjeri pomoći suzbijanju nelegalnih aktivnosti.

– Nabavka ovog broda, vrijednog oko 600 hiljada eura, realizovana je kroz MIDAS 2 projekat koji Vlada Crne Gore realizuje sa Svjetskom bankom. Takođe, u Agrobudžetu za 2020. godinu kreirana je i nova mjera podrške upravljanju sistemom monitoringa i kontrole u ribarstvu – poručuju iz Ministarstva.

Kako navode Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sistematizovana su četiri inspektora za morsko ribarstvo.

– U cilju unapređivanja administrativnih kapaciteta, za inspektore se oraganizuju i razne vrste obuka i studijskih posjeta kako bi pratili dobre prakse kontrole i nadzora u zemljama regiona kao i sa radom inspekcijskih službi u drugim zemaljama EU – tvrde iz MPRR.

Sektor ribarstva 

U protekle četiri godine Vlada je napravila značajan iskorak na planu unapređenja sektora ribarstva, počev od usaglašavanja sa EU politikom u ovoj oblasti, do jačanja administrativnih, laboratorijskih i inspekcijskih kapaciteta.

Navode da je Direktorat za ribarstvo opravdao postojanje, jer je potvrdio da je važna pretpostavka za rješavanje problema, ostvarenje vizije razvoja crnogorskog ribarstva, uz prilagođavanje ciljevima Zajedničke ribarske politike EU.

– Kroz IPA projekat „Jačanje kontrole i upravljanja ribarstvom“ nabavljeni su i ugrađeni uređaji za automatsku identifikaciju plovila (AIS), na svim ribolovnim plovnim objektima čija dužina prelazi 10 metara – kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

U novembru 2018. godine u Ministarstvu poljoprivrede uspostavljen je Ribarski monitoring centar, čime su značajno unaprijeđeni monitoring, nadzor i kontrola ribolovnih aktivnosti na moru i u slatkovodnom ribarstvu.

– Adaptacija prostora je urađena uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške, a dijelom i iz sredstava Ministarstva. Kraljevina Norveška je u prethodnom periodu podržala realizaciju još jednog značajnog projekta u Opštini Ulcinj – „Održivi razvoj morskog i obalnog ekosistema“, kroz koji je angažovano i obučeno jedno lice za kontrolu ribolovnih aktivnosti – kazali su iz ovog resora.

Nabavljena je, kako dodaju i neophodna oprema za kontinuiran monitoring, razvijen i uspostavljen informacioni sistem za monitoring ribolovnih aktivnosti u morskom i obalnom području te opštine.

Pronadjeni-dinamit

Samo četiri inspektora obavljaju kontrolu 

Direktorat za ribarstvo nadležan je za sve poslove koji su vezani za sektor morskog i slatkovodnog ribarstva u Crnoj Gori.

– U okviru ovog Direktorata je Direkcija za monitoring i inspekciju, koja trenutno zapošljava tri inspektora za morsko ribarstvo. Takođe, ovlašćenje za obavljanje kontrola u morskom ribarstvu ima i jedan inspektor za poljoprivredu.

Jačanje inspekcijskih službi važno za napredak u EU

Ministarstvo je, kako tvrde, planiralo da nastavi jačanje kapaciteta za kontrolu, što je i preporuka i naših evropskih partnera.

– I u posljednjem Izvještaju EK o napretku Crne Gore, osim potvrde postignutog napretka u Poglavlju 13 (Ribarstvo), ističe se potreba nastavka jačanja inspekcije i kontrole, kao administrativnih kapaciteta, kapaciteta u oblasti prikupljanja podataka, naučnih savjeta, kako bi se postigla puna spremnost za primjenu Zajedničke ribarske politike EU – kažu iz Ministarsva poljoprivrede.

Radna grupa protiv krivolova 

Radnu grupu čine predstavnici svih relevantnih subjekata vezanih za sektor ribarstva i kontrolu: Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave pomorske sigurnosti, Nacionalnih parkova, Instituta za biologiju mora, Prirodno matematičkog fakulteta, Agencije za zaštitu životne sredine, Višeg državnog tužilaštva, Vrhovnog suda, Lučke kapetanije, savezi za sportski ribolov i na moru i na slatkim vodama, JP za upravljanje morskim dobrom, NVO i grupe građana ,,STOP krivolovu“. Radna grupa svoje aktivnosti preduzima u skladu sa Akcionim planom u kojem su definisane mjere, aktivnosti, nosioci aktivnosti i rok realizacije navedenih mjera.

/N. Kovačević/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije