20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Uručena IT oprema hercegnovskim školama koja će olakšati pristup online nastavi

Zelenika, Herceg Novi

Aktivnost uručivanja donacije školama u sklopu IPA prekograničnog projekta BiH – CG “YOUth drive” završena je 11. decembra, kada su tri škole u opštini Herceg Novi, JU OŠ “Orijenski bataljon”, JU OŠ “Ilija Kisić ” i JU Srednja mješovita škola “Ivan Goran Kovačić ” dobili je vrijednu IT opremu koja će olakšati pristup online nastavi učenicima ovih institucija, saopšteno je iz NVO Naša akcija.

Opremu osigurava Europska unija u okviru projekta koji doprinosi podizanju svijesti mladih o pravilnom odlaganju otpada i zaštiti životne sredine.  Predhodnih nedelja urucene su donacije školama u opštini Tivat i Kotor.

Projekt „Y O U t h d r i v e“ koji financira EU doprinijet će pravilnom odlaganju otpada. U saradnji sa školama, projekt će se prvenstveno odnositi na svijest mladih ljudi koji bi svojim znanjem i akcijama u budućnosti trebali utjicati i djelovati na podizanju svijesti javnosti o zaštiti životne sredine. Projekt će također stvoriti osnovu za poboljšanje postojećeg zakonodavstva u ovom područiju.

Projekt „YOUTH DRIVE – Program za podizanje svijesti o pravilnom upravljanju otpadom i osnaživanje zakonodavaca za djelovanje“ sprovodi se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, financiranog od Europske unije sa više od 232.000 EUR. Projektni partneri su nevladine organizacije, Udruženje za razvoj, okoliš i kulturu EKO ZH iz Širokog Brijega, Bosna i Hercegovina kao nositelj projekta, i NVO Naša akcija, nevladina organizacija iz Kotora.

Realizacija projekta planirana je za period od 15.11.2019. do 15.05.2021., dok je ukupna vrijednost projekta 279.200 EUR.

Najčitanije