24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Borbe izvan Kijeva, ali ukrajinski glavni grad nije granatiran tokom noći

Kijev – napad Rusije na grad

Granatiranje se moglo čuti izvan Kijeva tijekom noći, ali sam ukrajinski glavni grad ruske snage nisu granatirale, rekao je u srijedu zamjenik gradonačelnika Mikola Povoroznik

Rusija je u utorak najavila da će smanjiti vojne operacije oko Kijeva i Černjihiva dok su neke zapadne zemlje očekivale da će Moskva intenzivirati svoju ofenzivu u drugim dijelovima zemlje.

Neki analitičari primijetili su da je obećanje Rusije da će smanjiti borbe uglavnom pokrivalo područja u kojima gubi u borbama.

Ukrajina je skepticizmom reagirala na tu najavu Rusije u pregovorima o održanima u Istanbulu više od mjesec dana nakon najsnažnijeg apada na neku europsku naciju od Drugog svjetskog rata, u kojemu su ubijene ili ozlijeđene tisuće, a gotovo četiri milijuna ljudi prisiljeno je na bijeg u inozemstvo.

Ruska invazija je na većini bojišta zaustavljena čvrstim otporom ukrajinskih snaga koje su ponovno zauzele neke teritorije, piše Reuters. No civili ostaju u okruženju u razorenim gradovima.

“Kako bi se povećalo međusobno povjerenje i stvorili potrebni uvjeti za daljnje pregovore i postizanje konačnog cilja – dogovora i potpisivanja (sporazuma) – donesena je odluka da se radikalno smanji vojna aktivnost na kijevskom i černjihivskom potezu“, rekao je novinarima zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin.

Nije spomenuo druga područja koja su doživjela teške borbe, oko Mariupolja na jugoistoku, Sumija i Harkiva na istoku te Hersona i Mikolajiva na jugu.

Ukrajinci nisu naivni ljudi, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak kasno navečer.

“Ukrajinci su već naučili tijekom ova 34 dana invazije, i u proteklih osam godina rata u Donbasu, da jedino u što mogu vjerovati je konkretan rezultat”.

Britanska vojna obavještajna služba rekla je u srijedu da su ruske postrojbe koje trpe velike gubitke u Ukrajini bile prisiljene vratiti se kući i u susjednu Bjelorusiju kako bi se reorganizirale i opskrbile.

“Takva aktivnost znači daljnji pritisak na ionako napetu rusku logistiku i pokazuje teškoće koje Rusija ima u reorganizaciji svojih postrojbi na isturenim položajima unutar Ukrajine”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Rusija će vjerojatno i dalje nadoknađivati svoju smanjenu sposobnost kopnenih manevara masovnim topničkim i raketnim napadima, dodalo je ministarstvo.

Ministarstvo obrane je procijenilo da je “veoma vjerojatno da će Rusija nastojati preusmjeriti borbenu moć sa sjevera na svoju ofenzivu u regijama Doneck i Luhansk na istoku.”

Čelnici Njemačke, Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije i Italije složili su se u telefonskom razgovoru u utorak poslijepodne da nastave poticati Rusiju na prekid vatre i povlačenje snaga iz Ukrajine, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Emmanuel Macron razgovarali su u utorak telefonom o razvoju situacije oko Ukrajine, uključujući zadnji krug pregovora Rusije i Ukrajine u Istanbulu, priopćio je Kremlj.

Izvor:Hina

Najčitanije