23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – počelo čišćenje zidina Potkovičaste kule

HN – Potkovičasta kula

Radovi na čišćenju zidina Potkovičaste (Zapadne) kule započeti su juče, u okviru sprovođenja preventivnih mjera koje prethode konzervatorskom istraživanju i izradi projekta sanacije tog utvrđenja u hercegnovskom Starom gradu.

Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi je za ovaj posao angažovao gradska preduzeća. „Komunalno-stambeno“ je počelo sa uklanjanjem samonikle vegetacije, a „Čistoća“ će očistiti prostor oko kule.

„Izgled kule narušavaju i neaktivne instalacije struje, koje uz to i ometaju radove na čišćenju, zbog čega smo se obratili i preduzeću CEDIS, kako bismo taj problem riješili“, kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

HN – Potkovičasta kula

Ona ističe da čišćenje predstavlja pripremu za konzervatorsko istraživanje i izradu arhitektonsko-konzervatorskog projekta sanacije Potkovičaste kule, koje sufinansiraju Opština i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, a predviđeni su Programom zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Uslijediće i injektiranje zidova, te konzervatorska i druga istraživanja za potrebe izrade projekta sanacije ove kule i dijela bedema koji vode do nje.
Pored ovog, Opština i Ministarstvo potpisali su ugovor o sufinansiranju još jednog značajnog projekta iz oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara – Sanacija istočnog zida, kruništa i uklanjanje šuta iz bastiona Svetog Jeronima, na kome se nalazi Paviljon Gradske muzike.

Najčitanije