16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bosiljka Pušić: Svaki rad je prozor u novi svijet

HLS

Otvorena je 23.Hercegnovska likovna scena u galeriji „Josip Bepo Benković“. Veliki broj posjetilica svjedoči o značaju manifestacije koja živi uprkos svim izazovima vremena. Radost susreta je naročita s obzirom na veliki broj izlagača, ove godine odazvalo se 62 kako akademskih slikara tako i posvećenih autodidakta.

Direktorica galerije „Josip Bepo Benković“, Slavica Božović, u pozdravnoj riječi, prije zvaničnog otvaranja istakla je kako ova manifestacija prednjači po broju umjetnika i radova, što navodi na misao da je godina na čijem smo izmaku bila plodonosna, a što potvrđuju 62 različita umjetnička izražaja, koja govore da se u Novom radilo i stvaralo i koja , po ko zna koji put, potvrđuju da je Herceg Novi grad umjetnika. Božović je uputila zahvalnost i pokrovitelju manifestacije, Opštini Herceg Novi, medijima kao i prijateljima koji su dali punu podršku organizaciji događaja.

Profesorica, jedan od izlagača, Bosiljka Pušić, istakla je kako je dolazeći na izložbu saznala podatak da se 5% stanovnika Herceg Novog bavi nekom kreacijom.

-Veliki gradovi i zemlje kada imaju 2% onih koji konzumiraju kulturne događaje zadovoljni su. Mi u ovom gradu imamo čak toliko poslenika koji proizvode umjetnička djela, sama činjenica da je izloženo 60 i nekoliko radova govori o bogatstvu ovog grada, kazala je književnica i jedna od autora na ovogodišnjoj Sceni, Bosiljka Pušić.Ona je dodala kako u čovjeku postoji neka kosmička iskra koja u njemu rasplamsava tu snagu koja je neophodna da bi se ni iz čega stvorilo nešto, te da je svaki rad prozor u novi svijet. Bjelina papira, amorfna masa gline, drveta i kamena, izazovu stvaraoca da on od toga što je ništa stvori nešto , to je pobjeda nad onim što bi negiralo život.

HLS

Kustos Jasmina Žitni naznačila je kako su „umjetnici maštom, kolorom, introvertnim susretom sa platnom i hartijom, ali i drvetom, majolikom, poliesterom, otjelotvorili u stvaralačkom pregnuću djela kojima su se na ovoj izložbi predstavili likovnoj publici. U svojoj cjelini, ovogodišnja Likovna scena kadra je da razgrne tmurne oblake pandemije, ona pokazuje trenutno stanje umjetničkog života Herceg-Novog i pruža nagovještaje o nekim budućim, mogućim tendencijama.

Svi zainteresovani, koji nisu bili na otvaranju Scene moći će da posjete Hercegnovsku likovnu scenu u dva izložbena prostora gradske galerije tokom decembra i januara 2022.godine, uz poštovanje propisanih epidemioloških mjera, u periodu od 8:00 do 19:00 časova radnim danima i subotom.

Najčitanije