35 C
Kotor

Slušaj online radio

Božićna poslanica apostolskog upravitelja Kotorske Biskupije

Ponoćka u katedrali 2019. foto Boka News

Božićna poslanica

Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici barske nadbiskupije i kotorske biskupije, draga braćo i sestre. Sretan vam Božić!

Novorođeni Isus, Sin Božji, nama je dar i svjetlo.

Slavimo blagdan Božića – Božji dolazak među nas. Sjećamo se ovim slavljem povijesnog događaja koji je postao najdraži blagdan u godini za većinu kršćana. Božić je blagdan koji doista očarava čovjeka. Očarao ga je prije više od 2000 godina simbolično okupivši oko siromašne štalice sve ljude – od pastira do kraljeva. Pred tom tajnom Božjeg djelovanja ostajemo zadivljeni i mi danas, djeca i odrasli, muškarci i žene, siromašni i bogati, zdravi i bolesni, nemoćni i moćni…

Svi smo se mi brižno i u čežnji i iščekivanju pripremali za ovaj blagdan. Nažalost, čini se da nam konzumerizam pokušava iz godine u godinu narušiti advent – tu pripremu za veliki blagdan Božića pa nas obasipaju brojnim reklamama kao da je proslava blagdana samo u kupovini. Zasigurno smo, pomalo i pod tim utjecajem, razmišljali kakvim poklonima da obradujemo svoje najbliže. Trebamo i to činiti, jer ovi nas dani pozivaju da iziđemo iz sebe, da se zbližimo i ujedinimo sa svojim obiteljima. No, smisao Božića nije samo u poklonima. Zapitajmo se jesmo li razmišljali i odlučili kakav i koji ćemo dar pokloniti Novorođenome?

Novorođeni Isus, Sin Božji, kao tek rođeno dijete u središtu je svih jaslica koje za Božić gotovo svi, koji se imalo smatraju vjernicima, imaju u svojim kućama. Simbol štalice i u njoj Svete Obitelji istaknuo je ove godine i papa Franjo kada je na prvu nedjelju došašća, 1. decembra, u talijanskom gradiću Grecciu – mjestu u kojem je sv. Franjo Asiški uprizorio prve žive jaslice 1223. godine – uputio Apostolsko pismo Admirabile signum (Čudesni znak) o značenju i važnosti božićnih jaslica. Time je Papa podržao je tu lijepu tradiciju pripremanja jaslica u obiteljima.

U kojem god obliku bile ili kojom god tehnikom da su izrađene božićne jaslice, one progovaraju o Božjoj ljubavi. Bog je postao nemoćno dijete, ovisno o drugima. Bog nam je time poručio da je blizu svakom ljudskom biću: djetetu i odraslom, muškarcu i ženi, siromašnom i bogatom, zdravom i bolesnom, nemoćnom i moćnom… Kroz simbol jaslica upoznajemo poruku nade i ljubavi. Kroz figure u štalici predočavamo sebi božićnu atmosferu kako bismo s vjerom mogli živjeti otajstvo rođenja Otkupitelja koji je na svijet došao u siromaštvu, malenosti, jednostavnost i poniznosti.

Jaslice nam dakle govore bez puno riječi. Sam prizor poziva nas na djelovanje. Dijete Isus, Sin Božji i naš Spasitelj, potiče nas da postanemo svjedoci poniznosti, nježnosti, dobrote i bratske ljubavi. Ne možemo to postići slijedeći buku misli i djela užurbanog današnjeg svijeta. Potrebni su nam trenutci tišine i molitve. Potrebni su nam trenutci molitvenog promatranja ljepote lica djeteta Isusa rođenoga u siromaštvu štale, a koje ipak zrači svjetlošću. Moći ćemo tada zahvaljivati i veličati Boga za primljeni dar ljubavi. Nosit ćemo tada božićne kreposti – radost, nadu i vjeru – svima koji su ih izgubili.

Ipak, mnogima nažalost ovi sveti dani ostaju zaglušeni onime što nam moderno društvo nudi kao središte ovozemaljskog života i djelovanja: novac, bogatstvo, uspjeh, karijera, hedonizam… Povijest kao da se ponavlja. Bog i ovoga Božića hoda od vrata do vrata kucajući ne bi li ga njegovi primili. No, oni koji se zovu njegovima, nerijetko su zauzeti svojim problemima i nemaju vremena zastati i čitati Božju Riječ. Razmatranjem te Riječi, koja nas potiče na budno čekanje, otkrivamo da je život kratak, da brzo prolazi i da ćemo sa sobom u Vječnost moći ponijeti samo dobra djela.

Dobrim djelima ustvari dovodimo Vječnost – Raj na zemlju. To je Božić. Pripremanje srca kako bi Bog s nama mogao podijeliti istinski život – sebe. Dopustiti da se Bog rodi u meni, u tebi, u svima nama. Doista, bez te vjere, uzajamne ljubavi, poštovanja i pouzdanja u Boga, obiteljski život, život u zajednici, ali i životi svakoga pojedinca postat će strka i košmar. Autentičnom vjerom i ljubavlju zagrijat će se i najhladnija srca te pripremiti prostor u kojem se može roditi Bog.

Draga braćo i sestre, što ćemo pokloniti novorođenom Isusu? Želimo li mu ovoga Božića u svojim srcima pripremiti jaslice skromnosti, poniznosti i jednostavnosti? Hoćemo li mu pri kraju ove kalendarske godine pokloniti spremnost da budemo Njegovi autentični svjedoci? Jesmo li spremni pokloniti mu sebe?

Evanđelje nam poručuje da se Bog objavljuje malenima. Doživjeti Isusovo rođenje znači upravo to – postati maleni i pristupiti dubokom misteriju božićnih jaslica. Slavlje Božića poziva nas dakle na razlučivanje bitnoga od nebitnoga u životu. Molimo stoga Gospodina za ustrajnost na tom putu i usavršavanje u vjeri i ljubavi. Molimo da budemo iskreni i autentični kršćani.

U tom duhu, želim vam sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2020. godinu!

+ Rrok Gjonllesaj

Apostolski upravitelj Kotorske biskupije

                   nadbiskup barski

Najčitanije