15 C
Kotor

Slušaj online radio

Braća iz Herceg Novog se otrovala dok su čistili bunar

bunar – ilustracija

Dva brata, koji su prije dva dana primljeni u Opštu privatnu bolnicu Meljine s oblikom teškog trovanja ugljenmonoksidom, stabilnih su životnih parametara i trebalo bi da nakon terapija u barokomori, koja se nad njima sprovodi od hospitalizovanja, budu pušteni kući za nekoliko dana, piše Dan.

Dan saznaje da je do nesreće došlo prikom čišćenja bunara u selu Vrbanj kod Herceg Novog.

Jedan od braće se tokom čišćenja bunara onesvijstio, a drugi je pokušao da ga izvuče na svjež vazduh, ali bez uspjeha.

Kako priča jedan od mještana, koji je želio da ostane anoniman, komšije su pritekle u pomoć, izvukli mladiće i odmah pozvali Hitnu pomoć. Bilo je dramatično.

Ipak, Hitna pomoć je stigla brzo i mladići su primljeni u bivšu Vojnu bolnicu.

Najprije su primili konvencionalnu terapiju, koja nije dala rezultate, posebno kod jednog od braće koji je imao tešku formu trovanja ugljenmonoksidom.

Potom je kod oba pacijenta, kako je objasnio Marko Savovski, načelnik Odjeljenja za hiperbaričnu medicinu, sproveden tretman u hiperbaričnoj komori radi što brže eliminacije ugljenmonoksida iz organizma. Već nakon prvog tretmana oba pacijenta su bila mnogo bolje.

– Mlađi brat koji je ostao u bunaru i prvi imao simptome trovanja bio je jako loše. Nije mogao da stoji, da razgovara. U rekordnom vremenu smo okupili ekipu odjeljenja koja je, inače, 24 sata u pripravnosti za podvodne udese i ovakva stanja. Dežuramo i za Vojsku Crne Gore. Pacijenti su bili u komori sat i sat i po. To je bila borba za život. Osoblje je uspjelo da pacijente izvuče iz krizne situacije budući da su bili blokirani svi vitalni centri – kazao je Savovski.

Dodao je da su braća sada dobro, da se oporavljaju i da će ih zadržati na tretmanu još koji dan.

Najčitanije