16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Brioni buduća modernija turistička destinacija

Brioni
Brioni

Jedno od najlepših hrvatskih ostrva, na kojem je bila i rezidencija Josipa Broza Tita, uskoro bi trebalo da dobije modernije turističko ruho, piše Jutarnji list.

Cilj je hotele Neptun, Istra i Karmen pretvoriti u dva objekta s pet zvezdica, kapaciteta 335 planiranih kreveta. Tu je i izmena i rekonstrukcija svih postojećih objekata.

Planira se i gradnja novog hotela Golf i spa rizorta kapaciteta 186 soba, koji će sagraditi jedna od najrenomiranijih hotelskih kuća u svetu. Građevinska operativa će na Brione za koji mesec i ostrvo bi već sledeće sezone moglo poprimiti drugačiji izgled, saznaje Jutarnji list.

To je početak ambicioznog projekta koji će od Brionaa stvoriti „čudo na Mediteranu“.

„Na projektu se intenzivno radi. S obzirom na to da je visina ulaganja koju želimo veća od milijardu kuna, to pred nas stavlja obavezu da od početka prema investitorima nastupimo tako da su jasne mogućnosti i ograničenja“, rečeno je u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode.

A ništa više neće biti kao do sada, s oronulim hotelima i vilama. Ukupno bi na Brione trebalo investirati 1,5 milijardi kuna, obavljene su dubinske analize, a ministar Mihael Zmajlović kaže da se računa na top turističku klasu i da je zainteresovanih više nego za Kupare. Posebno vodi računa kako bi se pomirila turistička ponuda i zaštita okoline.

„Konzervatorska studija ukazala je na čak i više mogućnosti nego što smo procenjivali, jer je preporuka konzervatora da se Brioni vrate u “zlatno doba”, odnosno razdoblje između dva svetska rata. Tada je bilo puno više objekata koji nakon bombardovanja uglavnom nisu obnovljeni jer se Veliki Brion pretvorio u gotovo privatni prostor. To omogućava ulaganja i gradnju u puno većim gabaritima nego što smo mislili“, tvrde u ministarstvu.

Najčitanije