15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Britanija i Francuska najavile potporu Ukrajini u istrazi, zapadni čelnici pozivaju na nove sankcije Rusiji

Ukrajina

Ruske snage nastavile su granatiranje i snažne napade projektilima oko Harkiva i drugih gradova, te na istoku zemlje – u Donecku. Teške borbe vode se i dalje u opkoljenom Mariupolju, a eksplozije odjekuju u Odesi. I za danas je najavljena evakuacija iz Mairupolja, ali ukrajinska strana upozorava da Rusi krše dogovreni prekid vatre i gađaju humanitarne konvoje.

● Mineri u kijevskoj regiji, iz koje su se povukle ruske snage, imaju pune ruke posla. Uklanjanju hiljade zaostalih mina i eksplozivnih naprava. Ukrajina optužuje Ruse da su namjerno ostavili mine dok su napuštali regiju.

● U kijevskoj regiji prebrojano je više od 400 tijela.

● Rusija opovrgava počinjenje zločina. Tvrdi da su to učinili sami Ukrajinci kako bi omeli mirovne pregovore.

● Zapad je složan, za ove zločine nema opravdanja. Francuski predsjednik Emmanuel Macron poziva na novu seriju sankcija.

● Poljski premijer pozvao na osnivanje međunarodnog povjerenstva za istraživanje genocida. Optužio je Njemačku za oklijevanje uvođenja strogih sankcija Rusiji.

● Ponovno su napadnuti Odesa, Herson, Harkiv.

● Ukrajinski predsjednik obratio se gledateljima na dodjeli glazbenih nagrada Grammy u Las Vegasu.

● Patrijarh ruske pravoslavne crkve, koji podupire rat u Ukrajini, održao je bogoslužje za ruske vojnike i pozvao ih da nastave braniti svoju zemlju.

● Kako bi popunila svoje redove, ruska vojska počela je s tajnom mobilizacijom još 60-ak tisuća pričuvnih vojnika.

Izvor:HRT

Najčitanije