9 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološka inspekcija: Zabrana izvođenja radova na “prihrani” plaže kupališta Plavi horizont

Bager u moru Plavi Horizonti

Ekološka inspekcija izdala je zabranu izvođenja radova na “prihrani” plaže kupališta Plavi horizont u Krtolima od Tivta pijeskom iskopanim sa morskog dna u akvatorijumu uvale Pržna, a koje su minulih dana izvodili budvanska građevinska kompanija “Gugi Commerce” i zakupac plaže, firma “Qatari Diar Hotel Property and Investment Montenegro” iz Tivta.

Nakon što su to od Ekološke inspekcije tražili tražili JP Morsko Dobro iz Budve i Opština Tivat, ekološki inspektor Dejan Filipović je obišao lokaciju,  izvršio nadzor  i izdao usmeno naređenje kojim je zabranio dalje izvođenje radova do pribavljanja svih potrebnih saglasnosti JPMD-a i Agencije za zaštitu životne sredine.

“U daljem postupku Uprava za inspekcijske poslove će utvrditi da li je za izvođenje radova na nelegalan način odgovoran zakupac plaže ili izvođač radova.”- saopšteno je iz ove Uprave.

Prethodno su iz kompanije “Gugi Commerce” eksplicitno tvrdili da imaju sve neophodne papire ki saglasnostiu za uvođenje u more svog bagera i dampera kojima je iz akvatorijuma uvale što ima status zaštićenog priorodnog dobra, vađeno na desetiune tona sitnog pijedska i taj materijal onda transportovan na kopno i razastiran po plaži. Iz “Gugi Commerca” su optužili novinare da u ovom slučaju, pišu neistine sa ciljem “narušavanja poslovnog ugleda” te kompanije.

Morsko Dobro je negiralo da je ono “Qatari Diaru” i “Gugi Commercu”  dalo saglasnost na obavljenje ovih radova, dok se iz Agencije za zaštitu prirode koja je nadležna da dozvoli radove u područjima koji popiot Pržne, imaju statius zaštićenih spomehika prirode, do sada nisu ovim povodom oglašavali.

Izvor:S.L.

Najčitanije