15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Britanski Gardijan: Rat klanova prijeti da ugrozi turizam u Crnoj Gori

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Savršena slika Kotora, stari grad okružen krševitim planinama, koje padaju pravo u dugačak zaliv, najzaslužniji su zašto je ovako mjesto zavrijedilo mjesto u “Lonely Planet’s” listi gradova koje morate posjetit ove godine.

Međutim jadransku idilu uskih ulica, starih crkvi, i savršenog baroknog dodira, razbija oružani sukob između lokalnih kriminalnih grupa, pa su tako u ovaj bokeški grad poslate Specijalne anti-terorističke jedincie (SAJ), kako bi smirile situaciju, ali i simbolično “stavile natpis zaključano”,informacije su koje su stigle i do čuvenog britanskog Gardijana.

Britanski list podsjeća da su se se u posljednja tri mjeseca u Kotoru dogodilo šest incidenata, uključujući obračune vatrenim oružjem i jedno ubistvo.

Iz Ministarstva turizma su za Gardijan, napomenuli da strani turisti nemaju razloga za brigu, jer je “Kotor u potpunosti siguran za strance”.

Međutim, britanski list smatra da posljednji talas nasilja, kao i organizovani kriminal i korupcija, ozbiljno prijete da naruše imidž Crne Gore kao top turističke destinacije.

“Nekoliko incidenata u Kotoru, u kratkom vremenskom periodu, uticali su na percepcije i izazvali sumnju kod ljudi, kao i strah da se ne osjećaju bezbjedno u svom gradu”, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Goran Danilović.

“Naredio sam da se pod hitno preduzmu dodatne mjere, kako bi vratili osjećaj sigurnosti i građanima i turistima, i da se osumnjičeni privedu. Naš glavni izazov je da se “uhvatimo u koštac” sa organizovanim kriminalom”, dodao je Danilović.

Posljednji incident u Kotoru dogodio se 3. juna, u pucnjavi između pripadnika dva suprostavljena narko kartela, koji rade na teritoriji ovog bokeškog grada.

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Gardijan podsjeća da se u gradu nalaze grupe koje su povezane sa ozloglašenim narko bosom Darkom Šarićem, koji je bio veliki investitor u Kotoru, kao i da je njegov blizak saradnik Dragan Dudić Fric ubijen 2010. godine.

Crnogorski organizovani kriminal ojačao je tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije u 90-im godinama, i vodio je ka stvaranju kriminalnih grupa koje su švercovale kokain, i prale velike količine novca. Upravo neke od tih grupa rade na teritoriji Kotora, navodi se u pisanju Gardijana.

Britanski list se pozvao na istraživanja MANS-a, u kojem se navodi da kriminalne grupe imaju snažnu podršku u institucijama, kao i pojedinim crnogorskim zvaničnicima. Prema MANS-u gorući problem Crne Gore je upravo korupcija i organizovani kriminal.

I dok se situacija u Kotoru smirila, uz povećano prisustvo policijskih snaga, iz TO Kotor su pokazali zabrinutost da bi ovakva sitacija mogla da bude udar na lokalnu ekonomiju.

“Moramo da budemo zabrinuti, kao i što moramo da sačuvamo grad od kriminalnih aktivnosti”, izjavio je direktor TO Kotor, Mirza Krcić.

“U posljenjih par godina svjedoci smo porasta stope kriminala u Kotoru”, dodao je Krcić.

Ipak on je za Gardijan izjavio da je Crna Gora sigurna za turiste, kao bilo koja druga zemlja u regionu, i da su jedini problemi sa koji se susreću turisti, rijetki slučajevi džeparenja.

“Uprkos nekim posljednjim slučajevima i problemima, u Crnoj Gori se ne dešava ništa što ne može da se vidi u Zapadnoj Evropi ili SAD”, izjavio je izvršni direktor Porto Montenegra Oliver Korlet.

Crnogorski turizam se smatra za jednim od tri najbrže rastuća u svijetu u narednoj deceniji, prema podacima “World Tourism and Travel Council”, uzimajući u obzir gradove na obali Jadranskog mora, prelijepe planine, i rustična unutrašnjost države.

Od referenduma 2006. godine, sa populacijom od 622.000 stanovnika, Crna Gora je postala omiljena destinacija za nezavisne putnike iz Evrope.

Gardijan podsjeća da  je milijarder Nejt Rotšild, koji je vlasnik udjela u Porto Montenegru, proslavio upravo u Crnoj Gori svoj 40. rođendan, dok su se među zvanicama našli, britanski političar Piter Mendelson, najbolji svjetski teniser Novak Đoković i ruski oligarh Oleg Deripaska.

Crnogorski razvojni put ide i prema članstvu u Evropskoj uniji, koje bi prema pisanju Gardijana trebalo da se dogodi poslije 2020. godine.

Međutim, organizovani kriminal i korupcija ostaju kao blokade na evropskom putu Crne Gore, piše Gardijan, pozivajući se na izjavu Gorana Danilovića.

Bivši zamjenik gradonačelnika Budve, Ljubomir Filipović smatra da bi “rat oko teritorije” u Kotoru mogao navesti ljude na misao da Crna Gora nije sigurna zemlja, kao i da bi mogao da ugrozi put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Organizovani kriminal predstavlja ogroman problem”, navodi se mišljenje jednog diplomate iz EU države, “jer je Crna Gora mala zemllja u kojoj su svi porodično povezani, pa je teško naći polaznu tačku u rješavanju problema, uprkos posljednjem izvještaju, koji je nagovjestio izvjesni napredak”.

“Ali, ne mislim da će se oni zabrinuti previše, osim ako turistima ne budu prijetili ili ne budu povrijeđeni”, naveo je diplomata koji je tražio od Gardijana da ga ne imenuju.

Najčitanije