26.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brnabić: Povlačimo odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora

Brnabić printscreen

Vlada Srbije odlučila je da će Srbija unilateralno, jednostrano povući odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića, prenose sprski mediji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, kako bi razgovarali o odnosima dvije zemlje.

“Predsjednik je mene i ministra Selakovića pozvao da se konsultujemo oko ove odluke Vlade. On razumije i podržava odluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno”, rekla je ona, nakon sastanka.

Kako navodi, donijeta je odluka da će Srbija unilateralno, jednostrano povući odluku.

“Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vrijeme za prijateljstvo sa Crnom Gorom. Donijeli smo odluku da povučemo odluku o preotjerivanju ambasadora Crne Gore”, rekla je Brnabić, prenosi Nova.rs.

Ona je citirala izjavu ambasadora Vladimira Božovića i navela da se Vlada Srbije slaže sa njegovom izjavom, i dodala da to nikako nije povod za takvu odluku Podgorice da se ambasador Srbije izbaci.

“Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje”, navela je premijerka Srbije, napominjujući da to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji.

Čini se, kako je rekla, kao da se čekao bilo koji povod za jedan neprijateljski akt u Crnoj Gori.

Kako prenosi Nova.ra, ona je istakla da joj je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i Srbija predstavlja kao okupator u Prvom svjetskom ratu.

“Srbija se od nekih zvaničnika u Crnoj Gori proglašava danas okupatorom”, rekla je premijerka Srbije.

Naglasila je da mora da se da šansa partnerstvu, prijateljstvu i saradnji i kao prvi razlog za to navela je regionalnu stabilnost, saradnju i prijateljstvo sa Crnom Gorom, koje je visoko na ljestvici prioriteta vlade Srbije i predsjednika te države.

“Drugi razlog, 30 odsto stanovništva Crne Gore su Srbi”, navela je Brnabić.

Dodala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koju su takav potez podržali.

Sastanak sa Vučićem uslijedio je dan nakon što je Crna Gora ambsadora Srbije Vladimira Božovića proglasila personom non grata i od njega zatražila da napusti zemlju.

Najčitanije