14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod “Kotor” od vikenda vozi za 21.500 dolara dnevno

Brod KOTOR kompanije Crnogorska plovidba

Menadžment državne pomorske kompanije „Crnogorska plovidba“ iz Kotora uspio je da značajno unapredi uslove pod kojima je njihov brod „Kotor“ unajmljen od kompanije „Sea Pioneer“ iz Lonodna, pa tako taj brod od 16.oktobra plovi po najmu od 21.500 dolara dnevno.

To je skoro tri puta više nego što je „Kotor“ u najmu „Sea Pionnera“ plovio u proteklih godinu dana kada je njegova dnevna vozarina iznosila samo 7.600 dolara.

Izvor iz menadžmenta Crnogorske plovidbe  potvrdio nam je da je novougovoreni aranžman sa „Sea Pioneerom“ za brod „Kotor“ počeo da se realizuje od proteklog vikenda jer je vlasnik te firme, tuski biznismen Cemil Tumkaya stavio potpis na ugovor pod novim uslovima koji su ispregovarali u proteklih mjesec dana. Osim članova Odbora direktora Crnogorske plovidbe koji čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović, u pregovotrima sa Tumkayom podršku zaštiti interesa našeg brodara pružili su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, odnosno državni sekretar Zoran Radunović.

“Kotor” će kako saznajemo, po skoro tri puta uvećanoj vozarini, u najmu “Sea Pioneera” ploviti  u naredna tri mjeseca jer brodu u januaru slijedi redovno  dokovanje i remont radi petogodišnje obnove klase (tzv. special survey). Stim u vezi, bitan aspek novougovorenih uslova za nastavak saradnmje sa “Sea Pioneerom” je i to što je Tumkaya pristao u da unajmitelj, umjesto “worldwide delivery” klauzule koja predviđa da on brod vlasniku nakon isteka ugovorenog vremena najma, vrati i preda bilo gdje u svijetu, “Kotor” u januaru Crnogorskoj plovidni treba da preda u istočnom Mediteranu. Na taj način kompanija će značajno smanjiti troškove koje bi inače, imala da brod dovede u ovaj region svijeta jer Crnogorskoj plovidbi odgovara da “Kotor” dokuje u nekom od brodogradilišta u Turskoj gdje je on relativno klizu i za izmjene posade i odlazak tehničkog osoblja iz centrale kompanije u Kotoru na brod, te predstavnika klasifikacionog društva i registra koji će ga pregledati, kako bi “Kotor obnovio klasu.

Aktuelni Bord direktora Crnogorske plovidbe koji, kako neznavično szanjemo, ima dobru saradnju sa izvršnim direktorom kompanije Slobom Pajovićem (DPS) zbog čega nisu ni pokretali pitanje njegove smjene, uspio je prethodno da značajno poboljša i uslove pod kojima u time.charteru “Sea Pioneera” plovi i njihov drugi brod – “Dvadesetprvi maj”. Umjesto za dotadašnjih 7.600 dolara dnevno, “Dvadesetprvi maj” je tokom većeg dijela septembra plovio po dnevnoj bvorazini od 16.500, da bi ona od 5.oktobra bila uvećana na 18.000 dolara dnevno.

Oba broda Crnogorske plovidbe, „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ od svoje izgradnje u Kini 2012.godine su u tzv.time charetu (vremenskoj najmu) kompanije „Sea Pioneer“ iz Londona. Oba broda su veći dio ove godine, zahvaljujući ugovorima koji su sa „Sea Pioneerom“ pod vrlo nepovoljnim uslovima za Crnogorsku plovidbu, sklopljeni u posljednjem kvartalu 2020. od strrane bivšeg, DPS-om predvođenog menadžmenta te kompanije, plovila po dnevnoj vozarini od samo 7.600 dolara po brodu. To je bilo trostruko ili čak četvorostruko niže od vozarina koje za takve brodove već duže vrijeme važe na svjetskom tržištu brodskog prostora.

Izvor:S.L.

Najčitanije