23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Brod u Raškom zalivu već sedam dana stoji nasukan

nasukani-brod- foto HRT

Brod za prijevoz stoke pod tanzanijskom zastavom koji se nasukao u Raškom zalivu prije 6 dana još uvijek nije odsukan. Razlog tomu su loši vremenski uvjeti, piše HRT.

U Raškom zaljevu već šesti dan nasukan je brod za prijevoz stoke, egipatskog vlasnika. Onečišćenja mora nema, no lokalno stanovništvo negoduje jer se gotovo tjedan dana ništa ne događa.

Jasminka Kalčić je priopćila za Dnevnik HRT-a kako iznimno jaka bura puše cijeli dan, puhala je i tog utorka prošl e sedmice kada se brod pod Tanzanijskom zastavom nasukao u luci Trget.

“Brod je bio prazan, bez tereta stoga što je trebao pokupiti živu stoku koja ga je čekala u obližnjoj luci i s njom je planirao otići put arapskih zemalja”, govori.

Dodaje kako je na brodu bilo 15 članova posade i nakon nasukavanja oni nisu ozlijeđeni te su ubrzo smješteni u obližnje hotele i čekaju rasplet situacije.

“Zašto se nasukavanje dogodilo, još uvijek nema odgovora pa se čeka kraj istrage. Nadležni govore kako će se odsukavanje broda dogoditi krajem mjeseca kada će biti zadovoljeni vremenski uvjeti”, kazala je.

Dodaje kako je brod pri nasukavanju oštećen i svaka veća nepažnja dovela bi, kako kaže, do onečišćenja mora, navodi HRT.

“Neslužbeno se doznaje kako je brod u lošem stanju, a posada plaću nije primila mjesec i pol dana”, rekla je Kalčić.

Brod s 15 članova egipatske posade išao je na ukrcaj stoke u lučicu Bršicu. Posada je evakuirana i na sigurnom.

Iz pulske lučke kapetanije ističu da za sada nema nikakvih opasnosti te čekaju poboljšanje vremenskih uvjeta za akciju odsukavanja broda.

“Nažalost, zašto se još nije počelo s nečim su vremenski uvjeti. Vidite i sami kako puše, mi isto tako trenutno ne možemo staviti brane, pokušali smo, iako onečišćenja stvarno nema. Evo bili smo u više navrata i vršimo kontrolu na moru koliko možemo”, kazala je Dolores Brenko Škerjanc iz Lučke kapetanije Pula.

Dodala je da su brod i posada na sigurnom, te da su istražne radnje u toku.

Najčitanije