12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi Barske plovidbe prelaze u vlasništvo Crnogorske plovidbe?

Brod BAR kompanije Barska plovidba

Nakon što je Vlada ove godine preuzela plaćanje kredita Eksim banci za četiri broda Barske i Crnogorske plovidbe, koji te kompanije nijesu mogle same da izmiruju, u Ministarstvu kapitalnih investicija planiraju njihovo restrukturiranje.

“Imamo plan da se Barska plovidba u budućnosti ne bavi trgovačkim brodovima, najmom brodova nego da brodovi kompletno pređu u valasništvo Crnogorske plovidbe u 100 posto vlasništvu države nego da za njih postoji program i studija je razrađena i da se kupi roro brod ili tajekt i da se oni bave onim čime su se uspješno bavili u nekom prethodnom periodu. Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok u Barskoj plovidbi ima skoro 52 odsto vlasništva, pa je za planiranu rekonstrukciju pomorskih kompanija Vladi neophodna i podrška manjinskih akcionara. A oni smatraju da nema zakonskog osnova da Barska plovidba svoje brodove pokloni i ustupi Crnogorskoj”, kazao je državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo Zoran Radunović.

“Jedina mogućnost je da Barska plovidba svoju imovinu proda, ukoliko Crnogorska plovidba ima novca da kupi te brodove. Nećemo pružiti podršku za ni jedan projekat koji neće obuhvatiti saniranje dosadašnje štete koja iznosi oko 15 miliona eura. Ono što mi smatramo da je najlogičnije i najbolji put je spajanje te dvije kompanije”, kazao je predstavnik manjinskih akcionara Barske plovidbe Aleksandar Jovović.

Da je najbolje rješenje da trgovačkim brodovima upravlja jedna kompanija uz detaljnu analizu svih troškova, smatra dugogodišnji kapetan duge plovidbe iz Herceg Novog Nenad Lazović. No, koje god rješenje da se donese Lazović kaže da niko neće biti zadovoljan jer je greška napravljena prilikom same kupovine brodova.

“Da li smo mi uzeli te brodove iz razloga socijalnog u zagradi pod navodnicima političkog karaktera ili nekog komercijalnog. Ako smo ga uzeli iz socijalnog onda svi treba da budemo svjesni da će to budi scoijalni karakter i da će država plaćati i da će to ići iz nekog budžeta dok traje koliko traje. Čini mi se da je to neka ta priča”, poručio je Lazović.

Kupovina četiri broda državu je koštala 100 miliona dolara, a ni jedna naša pomorska kompanija nema mogućnosti da samostalno pronalazi i prevozi teret pa su brodovi dati u dugogodišnjem zakupu.

/Biljana Rovčanin/

Izvor:RTCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije