18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi kao javni prevoz u Boki, do kraja mjeseca?!

I brodovi kao javni prevoz u Boki

Turistima, kao i mještanima Boke, do kraja mjeseca biće dostupan novi vid javnog prevoza. Morem će saobraćati dva potpuno ekološka broda. Od naredne godine pridružiće im se još 8, pa će se time znatno smanjiti gužve na kopnu. Ukupna vrijednost projekta, jedinstvenog na Mediteranu, kompanije “Bela Boka”, je skoro 5 miliona eura, a njime će se Crna Gora pozicionirati na mapi ekološki osviješćenih država.

Brz, udoban i jeftin obilazak Bokokotorskog zaliva, bez automobila, pogotovo tokom ljeta, biće moguć već od ovog mjeseca. Od Kotora, preko Perasta i Tivta, do Herceg Novog ove godine saobraćaće dva broda koje će pokretati sunčeva energija.

“Tokom tog testnog perioda od 20.jula postojaće dvije probne linije, najvjerovatnije na svakih sat sa jasno obilježenim stajalištima. Do kraja naredne godine uz ova dva broda, zalivom bi trebalo da saobraća još njih 8, koji će moći da prime od 35 do 60 putnika. Biće izgrađeno i 13 stajališta sa elektronskim redom vožnje. Plan je da to bude redovna linija sa polascima na svakih 20 minuta”, kazao je direktor kompanije “Bela Boka” Rikardo Boneti.

I to po cijeni od 3 do 5 eura, koliko trenutno košta autobuski javni prevoz u Boki, a postojaće mjesečne i godišnje karte kao i popusti za radnike, đake i penzionere.

“Ideja o uvođenju redovnog prevoza na moru nastala po uzoru na Veneciju, ali po našim saznanjima u Evropi ne postoji sličan projekat poput ovoga koji će biti 100 posto ekološki održiv i integrisan u redovan linijski saobraćaj opština. Ukupna vrijednost projekta nazvanog ‘Bella Boka’ je 4 miliona i 700 hiljada eura, a plan je da uposlimo 60 radnika isključivo iz Boke”, dodao je Boneti.

Najveća prednost projekta kompanije “Bela Boka”, koji su podržali UNDP, Ministarstvo turizma i Privredna komora je rasterećenje drumskog saobraćaja u zalivu naročito tokom sezone.

Zbog gužve u saobraćaju od Kotora do Herceg novog u ljetnjim mjesecima u najboljem slučaju stiže se za sat i po, dva. Brodovima “Bela Boka” to putovanje trajaće svega 45 minuta.

I to nije sve. Uz brodove za prevoz, zalivom će krstariti i posebna barka za sakupljanje plastičnog otpada. A, prema proračunima UNDP-a, morski prevoz višestruko će smanjiti emisiju štetnih gasova u Boki.

“Neke statistike govore da se oko 7 hiljada putnika automobilima i autobusima preveze u toku godine kroz Bokokotorski zaliv. Ako se polovina tih putnika preveze solarnim katamaranima, smanjiće se emisija ugljen dioksida za preko 500 hiljada tona”, kazala je Saška Kiković iz UNDP-a.

Očekivanja su i da će redovni prevoz na moru biti i svojevrsna turistička atrakcija, koja će putnicima omogućiti da bolje upoznaju ali i uživaju u ljepotama Bokokotorskog zaliva. Svaki od brodova nosiće prepoznatljiva imena i nazive znamenitosti Boke.

“Vjerujem da će uvođenje ovog vida transporta da podstakne veliko interesovanje turista jer to zaista jeste jedna jedinstvena prilika da se obiđe Bokokotorski zaliv u trenucima kada turisti odgovara. Tako da očekujem da će biti jako korišćen”, ističe Damir Davidović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Redovni prevoz na moru u Boki, postojao je i krajem 19. Vijeka. Zato naši sagovornici vjeruju da će osim turista i Bokelji koristi brodove kako bi brže stigli do svih mjesta u zalivu.

/B. Rovčanin/

Izvor:rtcg
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije