9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi svakodnevno uplovljavaju u Luku Kotor – Plan o posjeti 240 kruzera biće premašen

Kruzer MSC FANTASIA na sidru pored Ljutom – foto S. L

U Luku Kotor je za prva četiri mjeseca već uplovio 41 kruzer sa 22.579 turista, dok će plan o posjeti 240 kruzera biti premašen.

Predsjednica Odbora direktora Luke Kotor, Ljiljana Popović Moškov, kazala je da je menadžment luke planirao dolazak 240 kruzera do kraja ove godine, ali prema trenutnim trendovima, može se očekivati uplovljavanje 350 brodova za kružna putovanja, prenosi portal RTCG.

Popović Moškov je za Radio Crne Gore kazala da, nakon dvije pandemijske godine od početka ove godine, u kotorsku luku svakodnevno uplovljavaju manji i velelepni megakruzeri.

Drevni grad u Boki samo danas je posjetilo više od hiljadu turista koji su doputovali kruzerima Norwegian star i La Belle de L’Adriatique.

– Sa zadovoljstvom mogu da vam kažem da je od početka godine u našu luku do danas uplovio 41 brod, to je mimo naših očekivanja. Možemo reći da je Crnu Goru posjetilo 22.579 putnika, a za čitavu prošlu godinu taj broj je iznosio 9.139. To je još jedan pokazatelj da možemo očekivati uspješnu turističku sezonu kada su kruzeri u pitanju – kazala je Popović Moškov.

Kruzer u Kotoru 2022. – Foto Z. Nikolić Boka News
Ona je rekla da, ako je suditi po početku, plan menadžmenta, da će do kraja tekuće godine u Luku Kotor uploviti 240 kruzera, biti premašen.
– Ako bismo pogledali kako smo dinamički planirali ovaj početak godine mogu da kažem da smo do kraja aprila predvidjeli da će u Luku Kotor uploviti 30-ak brodova, što znači da mi sada imamo realizaciju koja je veća od planirane. Ako se taj trend nastavi možemo da očekujemo do 350 uplovljavanja do kraja godine, nadam se da se ništa u svijetu neće desiti što bi to poremetilo – dodala je Popović Moškov.
Popović Moškov je navela da Luka Kotor ima odličnu saradnju sa Pomorskim fakultetom Kotor i Institutom za biologiju mora, koji prikupljaju i analiziraju brojne podatke o uticaju uplovljavanja kruzera na morski ekosistem i vazduh u Bokokotorskom zalivu.
Izvor:Mina

Najčitanije