13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Brodovi tokom plovidbe svake godine iz nemara ubiju oko 20.000 kitova

save-the-whales-infographic-friend-of-the-sea-big

Naučnici iz italijanske ekološke organizacije “Prijatelj mora” (projekat Svjetske organizacije održivosti) na temelju istraživanja utvrdili su da brodovi tokom plovidbe svake godine iz nemara ubiju oko 20.000 kitova u vodama širom svijeta.

Studija navodi da trgovački brodovi najviše štete populaciji kitova koji su još 2016. godine proglašeni ugroženom vrstom. Prema podacima, u posljednjih 20 godina broj kitova u morima i okeanima se prepolovio. Uginuli kitovi ne tonu, nego ih struje uglavnom odnose na obale pa se uzrok smrti može lako utvrditi.

Godine 2021. pokrenuta je kampanja za zaštitu kitova zbog zabrinutosti zbog povećanja broja smrtnih slučajeva u sudaru dok se globalni brodski prijevoz nastavlja širiti.

Program „Prijatelj mora” ima za cilj motivirati brodare da smanje rizik od udara kitova. Oznaka „Siguran za kitove” dodjeljuje se onim brodovima koji provode mjere za sprječavanje udara kitova: kombinaciju termalnih kamera, sastava za online dojavu, promjene u brodskim rutama i ima za cilj privući dalju kritičku svijest i podstaknuti kolektivni dijalog prema osmišljavanju učinkovitih rješenja, te u konačnici nužnih promjena u pomorskoj industriji.

Nedavno je MSC Cruises dobio nagradu za održive kruzere zahvaljujući rigoroznoj primeni opipljivih mera za zaštitu ugroženih populacija kitova od sudara sa brodovima.

Najčitanije