21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Broj zaraženih u Indiji u opadanju

Indija Foto: Samuel Rajkumar / REUTERS

Indija je zabilježila daljnje opadanje novih slučajeva koronavirusa, iako je dnevni broj umrlih iznad 4000, a stručnjaci su upozorili da brojke vjerojatno nisu pouzdane zbog manjka testiranja u ruralnim područjima, gdje se virus širi brzo.

Već mjesecima, nijedan dio svijeta nije pogođen pandemijom kao Indija, dok je nova varijantna virusa pronađena ondje potaknula porast broja zaraženih koji je dnevno rastao za više od 400.000 slučajeva. Čak i nakon opadanja u posljednjih nekoliko dana, stručnjaci su rekli da nije sigurno da je broj zaraženih došao do vrhunca, s time da raste uznemirenost kod kuće i u inozemstvu zbog nove, zaraznije varijante virusa B.1.617.

– Još uvijek ima dijelova zemlje koji nisu iskusili vrhunac te su još uvijek u usponu, rekla je glavna znanstvenica Svjetske zdravstvene organizacije Soumya Swaminathan.

Ukazala je na zabrinjavajuće visoku nacionalnu stopu udjela pozitivnih, na oko 20% provedenih testiranja, kao znak da najgore još može doći.

– Testiranje je još uvijek neadekvatno u velikom broju saveznih država. A kad vidite udio pozitivnih u udjelu testiranih, očigledno je da ne testiramo dovoljno. Tako da krajnji brojevi ne znače ništa kad se uzmu sami za sebe; moraju se iščitavati unutar konteksta koliko je testiranja napravljeno, a koliki je udio pozitivnih, rekla je.

Počevši opadati prošli tjedan, s novim dnevnim brojem zaraženih od 281.386, prema podacima ministarstva zdravstva u ponedjeljak, radi se o padu ispod 300.000 prvi put od 21. travnja. Umrlo je 4106 osoba.

Prema trenutnoj putanji, u nekoliko sljedećih dana bi ukupan broj zaraženih otkad je epidemija pogodila Indiju mogao preći 25 milijuna. Ukupan broj zabilježenih smrti iznosi 274.390.

Bolnice su morale odbijati pacijente dok se mrtvačnice i krematoriji nisu mogli nositi s nagomilanim tijelima. Fotografije i televizijske snimke pogrebnih lomača na parkiralištima i leševa na obalama Gangesa potaknuli su nezadovoljstvo vladinim nošenjem s krizom.

Široko je prihvaćeno da službene brojke uvelike podcjenjuju stvarne učinke epidemije, dok neki stručnjaci govore da bi stvarne brojke zaraženih i umrlih mogle biti 10 puta veće.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije