16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bućari od Budve do Pelješca takmičili se na “Orjenskom sedlu”

 

Protekle nedelje održano je, u odličnoj atmosferi, četvrto revijalno prvenstvo u bućanju „Orjensko sedlo 2018“. Na zogu na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Gori takmičilo se 11 ekipa iz sve tri bokeljske opštine, kao i iz Budve, te Pelješca, čime je ovo, po lokaciji neobično nadmetanje, dobilo regionalni karakter.

Prvenstvo se odvijalo na 1600 m visokom planinskom prevoju, na prijatnih 19 stepeni C, s pogledom na morsku pučinu i ujedno, na najveći dio unutrašnjosti Crne Gore. Na omanjem zogu, ograđenom suvomeđom i rađenim za dosta drugačiji, tradicionalni način bućanja, najbolje se snašla ekipa BK „Val“, pa će u narednih godinu dana njihove vitrine krasiti jedinstveni pehar: prelazna „Gorska buća“. Drugoplasirana je bila ekipa BK „Maine“, dok se za treće mjesto izborila ekipa BK „Slovenska plaža“.

Duel „Vala“ i „Maina“ je repriza njihovog susreta na nedavno završenom Prvenstvu Crne Gore, ali na Orjenu sa obrnutim rezultatom. Najboljima su uručene diplome, dok su ostale ekipe, BK, „Meljine“, „Jadran“, „Kalimanjac“, „Palma“,„Trpanj“, „Bahus“, „Bijela“ i „Mladost“, dobile učesničke zahvalnice. Valja istaći da su na Orjenskom sedlu bili prisutni i Dejan Maslovar, predsjednik Bućarskog saveza Crne Gore, kao i Vladimir Gojković, selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore, ali i pasionirani bućar, član „Vala“.

Boćanje na Orjenu

Bućanje je na Orjenskom sedlu i ovog puta bilo samo dio priče. Drugi dio pripada druženju, guštanju u okruženju, ali u njegovim ukusima. Primorci su, osim pelješkog domaćeg vina, oprobali u jami sniježnici spremljeni „gorski sladoled“ sa šumskim plodovima, a u planinarskom domu ih je čekala i bogato spremljena trpeza. Sve ovo ostvareno je entuzijazmom, ali i dobrom razumijevanju hercegnovskih privrednika, kao i samog grada. Organizatori revijalnog prvenstva bili su PK „Subra“, kao domaćin i BK „Val“ kao tehnički organizator, a u saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena, Turističkom organizacijom Herceg Novi i Sekretarijatom za društvene djelatnosti i sport. Održavanje događaja na kojem su sam dolazak i povratak pravi organizacioni izazov, pomogli su: Doo Krušo, apartmani „Savina“, kafana „Ruža Vjetrova“, plaža „Bojanović“ konoba Gušti i plažni bar „Bistro more“, hotel RR.

Najčitanije