16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Buckinghamska palata: Charles III će danas biti formalno proglašen kraljem

Princ Charles
Foto: Russell Cheyne / Reuters

Novi britanski kralj Charles III će zvanično biti proglašen monarhom u subotu ujutro, potvrdila je Buckinghamska palata.

Proglašenje će se održati u Palati St. James u Londonu, ispred ceremonijalnog tijela poznatog kao Vijeće za pristupanje.

Navodi se da će kralj dati svoju Deklaraciju te pročitati i potpisati zakletvu da će štititi sigurnost Crkve u Škotskoj i odobriti naredbe vijeća koje olakšavaju kontinuitet vlasti.

U saopštenju se navodi da će se zastave u St. James palati za vrijeme proglašenja vijoriti na vrhu jarbola, a u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Velsu do sat vremena nakon proglašenja novog kralja, nakon čega će se vratiti na pola koplja u znak žalosti zbog smrti kraljice Elizabete II.

Charles se danas iz Škotske uputio prema Londonu gdje će se sastati sa britanskom premijerkom Liz Truss, a kasnije će se obratiti Britancima.

Elizabeta II umrla je u četvrtak u Škotskoj u 96. godini kao monarh s najdužim stažom u britanskoj istoriji. Buckinghamska palata saopštila je da je “umrla mirno” u dvorcu Balmoral.

Kraljicu na tronu nasljeđuje njen najstariji sin Charles, princ od Velsa, koji ima epitet najdugovječnijeg britanskog prijestolonasljednika. Charles će vladati pod imenom Charles III.

Najčitanije