13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 21. Međunarodni festival klapa Perast, Oželanda najbolja ženska klapa

21. Festival klapa Peerast

Međunarodni festival klapa Perast, 21. po redu, otvoren je sinoć u Kulturnom centru “Nikola Đurković umjesto na trgu Svetog Nikole u Perastu, zbog kiše i nevremena.

Festival je otvorio potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević.

21. Festival klapa Peerast

“Opština Kotor je i ove godine podržala Festival, koji je postao brend i prepoznatljiv – ne samo u Crnoj Gori već i u regionu. Vrijedni organizatori su se i ovoga puta potrudili da kreiraju program koji će, vjerujem, zadovoljiti sve koji vole klapsko pjevanje. Ovaj Festival predstavlja dio mozaika kulturne ponude grada, koja je prepoznatljiva jer kulturna sezona traje gotovo cijele godine. Ovaj Festival je jako značajan i u pogledu reafirmacije klapskog pjevanja, i što pored takmičarske forme ima i druge sadržaje. Reafirmisane su stare pjesme iz polovine 19. vijeka, ima novih klapskih pjesama, a predstavljaju se i nove klape. Opština Kotor će i dalje podržavati i pratiti dalji razvoj Festivala”- kazao je Ševaljević

U ime organizatora obratila se predsjednica NVO Međunarodni festival klapa Perast Tina Braić Ugrinić.

Ona je na početku istakla da je ovogodišnje izdanje Festivala revijalnog i takmičarskog karaktera, uz nastup 30 klapa, a da je promocija almanaha Lirica koje je bilo planirano za jutros otkazano zbog loših vremenskih uslova.

21. Festival klapa Peerast

“Za vrijeme klapskih večeri, predstaviće se dječje, zatim ženske i muške klape u takmičarskom programu sa bokeljskim i izvornim pjesmama, kao i novim klapskim pjesmama na temu Boka Kotorska-more i pomorstvo. Ove godine akcenat smo stavili na možda najteži i najodgovorniji način u afirmaciji klapske pjesme, na formiranje i podršku novih madih klapa zbog kojih se klapski svijet neće zatvoriti. Sa druge strane, pjesma će formirati muzički ukus novih generacija. Odaziv je bio iznenađujuće pozitivan. Javilo se 13 novoformiranih klapa iz cijele države. Ono zbog čega smo svi iz Festivala ponosni, jeste podatak da volje ima i među profesorima i djecom i da će se očivati tradicija klapskog pjevanja”- kaze Braić Ugrinić.

Kako dodaje na takmičenjima van Crne Gore već godinama je prisutna dječija klapa Marineri koja je i ove godine na 12. Festivalu dječijih klapa u Zadru osvojila drugo mjesto- Srebrni brodić.

“Marljivi rad voditeljice Nade Baldić ne staje samo na ovoj klapi. Ona je nedavno oformila još jednu, mlađu klapu kojoj je dala simboličan naziv Fortuna. Njegovanje kulturnog nasljeđa kroz promociju dječjeg klapskog pjevanja daje nadu da će ti budući odrasli ljudi biti svjesniji vrijednosti koju Boka i Crna Gora posjeduju. Tlo na kojem živimo pružilo nam je neprocjenjivu vrijednost u ljepoti, kulturi, prošlosti, predalo nam je materijalno i nematerijalno dobro, da ga čuvamo i unaprijedimo jer smo samo spona između prošlosti i budućnosti”- poručila je Braić Ugrinić.

21. Festival klapa Peerast

U kategoriji ženskih klpapa prvo mjesto osvojila je klapa Oželanda (Zagreb) koja je dobila i nagradu publike, drugo je pripalo klapi Anima Arbae (Rab), a treće klapi Zvizdan (Posušje).

Stručni žiri radio je u sastavu predsjednik Rajmir Kraljević i članovi: Marija Didović, Mario Katavić, Vlado Begović, Mihailo Lazarević i Jasminko Šetka i Mirela Šćasni.

21. Festival klapa Peerast

U revijalnom dijelu su nastupile dječje klape: Margherita Bianca (Bijelo Polje), Tora – (Herceg Novi) i Cvit (Imotski). U takmičarskom dijelu programa nastupile su ženske klape: Zvizdan (Posušje), Mindula (Okrug Donji), Anima Arbae (Rab), Salona (Solin), Oželanda (Zagreb), Mirabela (Omiš), Tamarin (Solin), Filip Dević (Split).

/Tamara Vuković/

Najčitanije