15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva da bude Evropska prijestonica kulture 2028: Božović i Zenović predali aplikacionu knjigu

Foto Opština Budva

Predsjednik Opstine Budva Milo Božović i predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović predali su Aplikacionu knjigu “Budva 2028” Direktoratu za obrazovanje i kulturu Evropske komisije (DG EAC).

“Nakon formalne predaje Aplikacione knjige, Budva ulazi u krug evropskih gradova zemalja kandidata za članstvo u EU koji ce se takmičiti za ovu prestiznu nagradu. Pristigle prijave vrjednovace panel od dvadeset clanova sastavljen od eksperata u oblasti kulture i kulturne politike”, saopšteno je iz opštine.

Aplikaciona knjiga, na čijoj izradi je radio stručni internacionalni konsultantski tim pod rukovodstvom Dušana Kaličanina, sadrži odgovore na pitanja postavljena gradovima koji se kandiduju za ovu prestižnu titulu i viziju koju grad i regija kandidati žele da ostvare do godine titule.

“U ovoj knjizi sadržan je koncept razvoja kulture, program kulturnih događaja i manifestacija i spisak najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji su direktno ili posredno povezani sa kulturnim životom grada”, navode iz opštine.

Dodaju da su u izradi knjige učestvovali gotovo sve ustanove i institucije grada, Sekretarijat za drustvene djelatnosti, menadzer, glavni gradski arhitekta, zaposleni u instutucijama kulture, kulturni djelatnici, članice i članovi Savjeta za kulturu Opštine Budva i nezavisna kulturna scena.

Najčitanije