16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Budva ove godine skuplja do 30%

Budva – foto Boka News

Usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i goriva, smještaj, piće i hrana u budvanskim hotelima i privatnom smještaju, te cijene u restoranima, diskotekama i plažnim barovima u špicu ljeta biće veće od 10 do 30% nego lani.

To su u razgovoru za Vijesti kazali turistički poslenici koji su, i pored značajnog poskupljanja, ipak optimisti da će, sudeći po odličnoj popunjenosti kapaciteta u predsezoni i bukingu, i glavna sezona biti bolja od prošlogodišnje.

Direktor Turističke organizacije Budve Nemanja Kuljača u razgovoru za Vijesti kazao je da će Budva cjenovnom politikom u svim vrstama usluga i dalje ostati konkurentna turističkim centrima u regionu.

– Kada su u pitanju cijene, nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica, nažalost, došlo je, prema najavama naših ugostitelja, do povećanja cijena u restoranima i kafićima. Povećanja će tokom glavne turističke sezone biti od 10 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu – kaže Kuljača.

On tvrdi da će cijene u privatnom smještaju ostati na prošlogodišnjem nivou.

– Kada su u pitanju grupni aranžmani u hotelskom smještaju, cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou, uz smanjen broj akcija koje su u protekloj godini u velikoj mjeri davali hotelijeri, kako bi smanjili gubitke izazvane pandemijom – naveo je Kuljača.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović potvrđuje da su cijene veće u odnosu na prošlu godinu od 10 do 20 odsto, shodno poskupljenju osnovnih životnih namirnica, gotovo svih proizvoda u nabavci i energenata, prije svega goriva.

Ugostitelj iz Starog grada, vlasnik restorana Mozzart Luka Vučković ističe da su cijene veće od pet do deset odsto.

– S obzirom na to da su značajno poskupjele apsolutno sve životne namirnice, a neke cijene su trenutno 100% veće u odnosu na prošlu godinu, većina nas je prinuđena da podigne cijene za ovu godinu. Mi nismo u mogućnosti da povećavamo cijene mnogo jer posljedice korone u privredi i platežnoj moći gostiju još traju. Cijene su povećane od pet do deset odsto. Moram da napomenem da nismo značajno podizali cijene jer je stopa PDV-a na hranu i bezalkoholna pića ostala na sedam odsto, što nam značajno pomaže da možemo da očekujemo brzi oporavak privrede – kazao je Jovanović.

Izdavalac privatnog smještaja u Starom gradu Petar Antonioli navodi da su povećane cijene na većini mjesta.

– Dalje od grada manje, a u centru malo više. Kad se gleda u procentima, to je od 5 do 20 odsto, što je srazmjerno svim poskupljenjima – naglasio je Antonioli.

Budva – foto Mediabiro
Vlasnik hotela Majestic kod Starog grada Ivan Ivanović ističe da su cijene smještaja malo veće u odnosu na prošlu godinu, ali kako kaže još nijesu na niovu iz 2019.
Prema podacima Turističke organizacije Budve, kako navodi Kuljača, u Budvi ima oko 140 hotela, od kojih je više od polovine visoke kategorije 4 i 5 zvjezdica, među kojima su hoteli sa kongresnim, SPA i velnes sadržajima, turistička naselja sa dječjim igralištima, otvorenim bazenima i zelenim oazama, ali i mali, boutique hoteli, koji su sve više traženi.
U privatnom smještaju na budvanskoj rivijeri, koji parira najkvalitetnijem hotelskom smještaju, nalazi se oko 32.000 registrovanih ležajeva u sobama, apartmanima, kućama i vilama za izdavanje. Izdavaoci privatnog smještaja i hotelijeri pripremili su aranžmane za predstojeću turističku sezonu.
Kuljača je naveo da noćenje sa doručkom u hotelima sa tri zvjezdice košta od 30 eura, u hotelima sa četiri zvjezdice je deset eura skuplje, a u hotelima sa pet zvjezdica 97 i više eura.
U zavisnosti od kategorije privatnog smještaja, cijene su od deset eura za ležaj, pa naviše.
Cijene iznajmljivanja apartmana u privatnom smještaju su od 30 do 250 eura, u zavisnosti od kategorije i veličine.
Trenutno u Budvi boravi oko 16 hiljada gostiju, što je duplo više nego lani u ovom periodu, a gotovo polovina je iz Rusije i Ukrajine.
Buka i dalje problem
Problem buke jedan je od najvećih sa kojim se suočavaju vlasnici hotela, privatnog smještaja, ali i ugostitelji koji imaju restorane.
Na to su ukazali prije neki dan iz mjesnih zajednica Stari grad i Gospoština zahtijevajući poštovanje opštinske odluke kojom su Stari grad i konatkat zona još prije četiri godine proglašeni tihom zonom.
Međutim, epicenter buke sa šetališta, gdje su se nekada nalazili otvoreni šankovi, preselio se kod hotela Park, nedaleko od Zavale, gdje se nalaze četiri diskoteke.

Na buku sa ovog lokaliteta ukazali su predstavnici mjesnih zajednica, navodeći da se ona čuje čak do Staroga grada.

Budva – foto TO BD
U toku ljeta 2021. Dukley Hotel, koji gazduje rezidencijalnim hotelskim kompleksom na rtu Zavala Dukley gardens, podnio je više od 200 prijava zbog buke koja se u periodu od 17 do 2 časa ujutro čuje iz četiri diskoteke.
Buku koja dolazi iz ovih diskoteka emituje regularno ozvučenje (sa postavljenim limitatorima) potpomognuto nelegalnim dodatnim spoljnjim ozvučenjima uz upotrebu mikrofona, i skoro svakodnevna gostovanja folk izvođača, prijaveljno je inspekcijama.
U Dukley gardens postoje dva hotela koja punim kapacitetom posluju cijele sezone, a tvrde da se zbog nesnosne buke suočavaju sa odlascima gostiju, javnim pritužbama na sajtu Booking, otkazivanjima saradnji agencija…
Od Komunalne policije, ali i Uprave policije, traže da ovog ljeta problem buke bude riješen, uz poštovanje zakona da se, kako ističu, nakon tri kazne/opomene zbog nepoštovanja nivoa buke oduzima dozvola za rad.
Izvor:Vijesti

Najčitanije