15 C
Kotor

Slušaj online radio

Radnički  univerzitet: Najstarija ustanova za obrazovanje odraslih u Crnoj Gori  koja i danas radi  

Radnički  univerzitet Herceg Novi

„Učenje traje do smrti i samo tada staje (Xun Zi, kineski konfučijanski filozof). Vjerovatno su se odgovorni ljudi u Herceg Novom rukovodili mnogo pragmatičnijim razlogom od onog na koji je mislio Xun Zi, kada su prije 63 godine donijeli odluku o osnivanju Radničkog univerziteta. Svrha formiranja bila je  obezbjeđivanje nedostajućih kadrova privredi Herceg-Novog, koja se tada naglo razvijala.

U to vrijeme univerziteti su bili obrazovne ustanove koje su popunjavale praznine u sistemu redovnog školovanja. Organizovane su večernje škole –  politička, za opšte obrazovanje, ali i razni kursevi.

Značajan je i doprinos Radničkog univerziteta razvoju kulture u Herceg-Novom jer je  bio organizator “putujućeg bioskopa” za seoska područja,  upravljao je Ljetnjom pozrnicom na Kanli kuli, dok su se u sali Univerziteta organizovale pozorišne predstave.

„Radnički univerzitet je sedamdesetih godina prošlog vijeka  u vrijeme razvoja turizma I građevinarstva, značano doprinijeo školovanju  nedostajućih  stručnih kadrova,  pa je Zavod za unapređenje školstva pri Radničkom univerzitetu formirao stručne škole za  ugostiteljstvo i građevinarstvo. Isturena odjeljenja u Herceg Novom imale su tehnička škola iz Nikšića i Viša ugostiteljska škola iz Beograda. Praktična nastava za studente Više ugostiteljske škole izvodila se u tada najelitnijem hotelu na Jadranu-“Kroacija” u Cavtatu. Studenti su osim iz Herceg Novog, bili iz svih gradova na Crnogorskom primorju, ali i iz dubrovačke regije“, kaže mr. Mirjana Radojičić dugogodišnji rukovodilac ove ustanove za obrazovanje odraslih.

Radnički univeritet je sarađivao i sa Zavodom za administrativno osposobljavanje kadrova SR Srbije i sa Višom upravnom školom iz Sarajeva. Cilj je bio školovanje nedostajućih kadrova u administraciji koji su nedostajali, a takvih škola nije bilo na prostoru Crne Gore.

„Predavanja su se organizovala vikendom jer su polaznici bili mahom zaposleni ljudi, a predavači su bili iz ove dvije Više škole. Polaganje završnih ispita bilo je u matičnim ustanovama“, navodi mr. Radojičić.

Zanimljivo je, ali sigurno primjer racionalnog poslovanja je i podatak da Radnički univerzitet nije imao nikad više od pet zaposlenih.  Ali je zato imao na desetine spoljnih saradnika u raznim oblicima obrazovanja.

Radnički univerzitet  je i danas (licencirana) ustanova za obrazovanje odraslih. Bavi se organizovanjem stručnog osposobljavanja za razna zanatska zanimanja kao i školom stranih jezika, od početnog do konverzacijskog nivoa.

„Kuriozitet je da smo imali i grupu postdiplomaca iz SAD sa univerziteta u Pitsburgu, koju je predvodila prof. dr Krinka Petrov. Oni su učili naš jezik a tema  magistarskog rada bila je problematika Balkana“, priča mr. Radojičić.

Marksistička biblioteka

„Mislim da smo jedinstveni u čitavoj Crnoj Gori jer smo sačuvali marksističku literature koji su  koristili polaznici ondašnjih partijsko-političkih škola. U ovoj biblioteci postoji veliki broj filozofskih, socioloških i političkih brošura i knjiga Druga bibloteka je poklon Dr Ljubomira Radojičića, Višeg naučnog saradnika Instituta “Dr Simo Milošević”- Igalo. Ova biblioteka sadrži više stotina stručne literature iz oblasti: hemije, biohemije, ekologije, balneologije i drugih nauka“, navode iz Radničkog univerziteta.

/S.Kosić/

*Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija 

Najčitanije